Ga naar hoofdinhoud

Mijn website wordt niet gehackt…


Heeft u ook een website? En is het al enige tijd geleden dat u voor het laatst ingelogd heeft? En die meldingen van updates, die negeert u netjes? Want uw website wordt toch niet gehackt toch?
Wel dus. Maar wat is dan het belang van zo'n hacker? U heeft geen data op uw website, geen credit-card gegevens of andere dingen die van waarde zijn voor criminelen.

Toch gebeurt het met regelmaat dat ook websites van schilders gehackt worden. Vaak heeft dat niet eens echt een doel. Er zit echt niet ergens in de wereld een jongen of meisje te zoeken naar websites van schilders om te hacken. Wat is dan het doel?

De meeste gehackte websites worden overgenomen door bots, speciaal daarvoor gemaakte online robots. Die voeren uit zichzelf bepaalde handelingen uit waarmee de zwakke plekken van een website gebruikt kunnen worden om binnen te komen. Die zwakke plekken zijn er altijd, maar worden met updates verbeterd. En daarom is het dus zaak om je website te blijven updaten.

Vooral WordPress sites zijn op dit moment zeer populair bij hackers. Dat komt doordat WordPress op dit moment ook het populairste systeem is om websites mee te maken. Tweederde van de nieuwe websites wordt in WordPress gemaakt. En dat levert dus een enorme vijver op om in te vissen.

Waar gebruiken hackers deze kleine websites voor? Dat kan van alles zijn. Van nog redelijk onschuldig tot heel erg vervelend en grote gevolgen. Wat in ieder geval gebeurt: je website wordt vrij snel door zoekmachines aangemerkt als ‘spam’ als deze door hackers ook gebruikt wordt. Dat heeft tot gevolg dat je website enorm zakt, zelfs op je eigen naam. Je wordt dus niet meer gevonden. En anders ziet het er bijvoorbeeld zo uit:

gehackte website

Ook websites van schilders worden gehackt

Niet echt aantrekkelijk om op te klikken, toch? Maak je overigens geen zorgen, meestal kan het met een paar uur werk volledig hersteld worden. Maar om dat te voorkomen is mijn tip voor de Kerstvakantie: log eens in op je website. Maak een backup en update dan je website. Verander je wachtwoord, zeker als dat nog steeds ‘Admin01’ of iets dergelijks is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.