Blog

Deze blog wordt niet vrolijk, sorry. De volgende maand beloof ik een leuker inkijkje in ons beroepsgroep, Er is veel aan de hand in het schilder- en onderhoudswereldje. Een paar krantenberichten: ‘Schilders boos over nieuwe cao’. Maar ook, een tijdje terug op nu.nl: ‘Zelfstandige schilders proberen onder pensioenplicht uit te komen’ .

 

Uit dat tweede artikel bleek dat schilders uiterst creatief zijn om onder een pensioenregel van 1951 uit te komen. Deze regel bepaalt dat niet alleen schilders in loondienst, maar ook zelfstandige schilders verplicht zijn zich aan te sluiten bij het pensioenfonds BPF Schilders. Zij moeten zowel het werkgeversdeel als het werknemersdeel van het pensioen inleggen.
Laat ik op voorhand benadrukken dat ik vind dat regels en afspraken er niet voor niks zijn, ze zouden  het doel moeten hebben om de schilder het werken mogelijk te maken. Als deze wordt afgeleid door -niet onbelangrijke- randvoorwaarden, dan kun je onmogelijk 200% passie en bevlogenheid verwachten van die schilder. Dit is voor alle partijen een aandachtspunt.

Natuurlijk, cao onderhandelingen zijn noodzakelijk om voor alle partijen tot acceptabele afspraken te komen. De regelgeving moet wel ten dienste staan van een gezonde ‘branche in beweging’.  Ja, onze branche is in beweging en ‘flexibiliteit’ blijft het sleutelwoord voor de nabije toekomst. Helaas is die flexibiliteit momenteel bij betrokken partijen ver te zoeken. Je mag je rustig afvragen of de eerder genoemde regel uit 1951 (het overgrote gedeelte van de schilders was toen nog niet eens geboren) niet eens tegen het licht gehouden mag worden.
Hoe dan ook, ik zei het al eerder, alle ruis lijdt de vakman af van zijn/haar enige échte focus: mooi werk maken, zoals met de opdrachtgever overeengekomen is. Alle regels zouden daar dienstbaar aan moeten zijn en alle partijen zouden dit moeten ondersteunen.

Ik vind het daarom niet zo gek dat de opleidingsbereidheid in onze branche sterk achterblijft bij het landelijke gemiddelde. De gemiddelde schilder lijkt wel moegestreden. Als we niet uitkijken dan bewegen we niet of nauwelijks meer en verliest onze branche zijn laatste stukje glans.

Er is gelukkig een oplossing en die is zelfs zo simpel dat veel werkgevers er niet eens meer aan denken. Ze krijgen hem helemaal gratis van me. Het is een eenvoudige en tevens briljante oplossing (ik wou dat ik hem zelf bedacht had):
Laat je schilders aan het woord; luister naar je mensen; daag ze uit zich te ontwikkelen; leg samen de lat hoger en maak resultaatafspraken. Zet ze in hun kracht; neem ze serieus en geef ze verantwoordelijkheid. Maak ambassadeurs van ze en je krijgt er passie en bevlogenheid voor terug. En, niet onbelangrijk, de energie en motivatie die dat oplevert gaat gepaard met minder faalkosten en betere resultaten.

Daar is wel visie voor nodig en geen regels en gedoe over de ruggen van schilders heen, maar gezamenlijk de schouders eronder. Zo simpel is het. Heeft u daarbij ondersteuning en praktische hulp nodig, ik hou me graag aanbevolen.

Over Wilbert Teunissen

Wilbert Teunissen (1957) is een Bedrijfsadviseur en communicatietrainer bij Savantis. Hij adviseert bedrijven over hun opleidings- en ontwikkelingsvraagstukken. Hiernaast verzorgt Wilbert trainingen op het gebied van ‘soft skills’. Denk hierbij aan: Coachend leiderschap voor de voorman/teamleider, Klantgericht werken en Praktijkopleider.

Savantis is gevestigd in Waddinxveen en verzorgt trainingen voor o.a. de schilders- en onderhoudsbranche.
www.savantis.nl/training of w.teunissen@savantis.nl

Bekijk alle berichten van Wilbert Teunissen

1 reactie op “Schilders in hun kracht

 1. hugo derksen schreef:

  Ik herken mij helemaal in dit verhaal, ben alleen bang dat er geen weg terug meer is.
  De schildersopleidingen zullen het steeds moeilijker krijgen om gemotiveerde studenten binnen te halen.
  Dit komt omdat de grote schildersbedrijven gaan besluiten of al besloten hebben om zelf hun opleidingen te gaan invullen.
  Dit houd dus in dat niet de schilder bepaald of hij een (vervolg)opleiding gaat doen maar het schildersbedrijf.
  Die zullen alleen schilders naar een opleiding sturen als het hem uitkomt.
  Grote schildersbedrijven met veel seriematig werk hebben in “‘ hun toekomst állen maar goedkope handjes nodig die veel repeteren werk doen.
  Maar er blijft nog wel een groep schildersbedrijven over die niets met seriematig werk van doen hebben die zijn gebaat bij schilders die allround zijn , deze groep schilders zitten overal in dorpen en steden maar het wordt steeds moeilijker om deze studenten te vinden omdat de opleidingen steeds verder uit elkaar komen te liggen. Werkgeversorganisatie heeft laten blijken dat ze helemaal niet op inspraak van een schilder zitten te wachten (zie hoe de nieuwe cao tot stand is gekomen ) dus denk ik dat gedegen schildersopleiding met in de gezel al een pakket die je al goed wegwijs maakt als je de markt op gaat want dit zal of via zelfstandige zijn en via uitzend-, bemiddeling. Dan zijn deze jongeren veel beter voorbereid op hun toekomst en kunnen ze zelf gaan bepalen hoe ze hun leven inrichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.