Ga naar hoofdinhoud

Schilder, het blijft toch het #mooisteberoep


Natuurlijk, als je nu buiten staat en het is koud en vochtig, zal je wel denken: ik ga me laten omscholen. Toch ga ik een pleidooi houden dat wij schilders toch echt het mooiste beroep hebben.

Gele badkamer ter illustratie

Gisteren heb ik het schilderen van de badkamer afgerond en dat was ouderwets leuk om te doen. In vier stappen neem ik je mee waarom.

Je gaat weer eens goed naar de omgeving kijken

Welke kleur? Dat is de eerste vraag zodra je besloten hebt een ruimte te gaan schilderen. Maar als je een andere kleur gaat kiezen, ga je ook weer eens kritisch kijken naar de omgeving.

In mijn geval was de bestaande kleur een soort taupe-achtige bruin. Intiem maar ook somber. En al zeker niet meer van deze tijd. (Wanneer hadden we ooit besloten dat taupe in was?) Nu hebben we een gele, vrolijke kleur die doet denken aan de zon die niet geheel toevallig ’s ochtends en ’s avonds naar binnen schijnt.

Je maakt je omgeving weer eens fris en schoon

Zodra je gaat schilderen, kun je de neiging niet onderdrukken om ook eens echt goed schoon te maken. Ineens begrijp ik waarom in de lente altijd de telefoon gaat bij de schilder. Wij, consumenten van schilderwerk, vinden het simpelweg fijn en fris om alles weer eens fris en fruitig te hebben.

Zo heb ik bijvoorbeeld onze rainshower douchekop (zo’n grote waar je onder kunt staan) gedurende vier dagen in de azijn gezet. En deze is nu weer helemaal vrij van kalk en werkt naar mijn gevoel zelfs beter. Was ik niet gaan schilderen, had ik die er nooit vier dagen afgehaald.

Schilderwerk is dankbaar werk

Als je het voorwerk aan het doen bent, zie je het meestal nog niet zo. Totdat je gaat kitten. Dat is altijd het moment waarop je voor het eerst ziet hoe de ruimte opknapt. Zodra die lelijke naadjes weer strak staan, zodra je uitzicht krijgt op een goed besneden plafondplint, dat is het eerste moment waarop je echt resultaat gaat zien.

En dan de eerste laag verf. Wat een verschil! Misschien moet je nog een laag (of twee, met de gele kleur die wij gekozen hebben… ;-)), maar nu ga je resultaat zien. En ik heb weinig beroepen gezien waarbij je zo snel een mooi resultaat van je werk ziet, wat tegelijkertijd ook nog eens lang zichtbaar blijft! En hoe verder het werk geraakt, hoe meer resultaat je ziet.

Echt, geen baan zo mooi als het schildersvak! Ben je een beetje somber? Schilder een muurtje en je voelt je echt beter!

Je doet weer eens wat aan de inrichting

En als je dan klaar bent, of bijna klaar, besluit je ook wat van de oude decoratie weg te doen en nieuwe aan te schaffen. In ons geval komt er binnenkort een supertoffe foto op plexiglas van onze kinderen. In deze foto komt de kleur van muur weer terug.

Die oude klok met roestplekjes gaat nu toch echt eens naar het milieupark om over een tijdje weer grondstof te zijn voor nieuwe dingen waar mensen vrolijk van worden.

Hopelijk gaat er een klein stukje van de klok hergebruikt worden als verf. Want daar wordt een mens pas echt vrolijk van!

2 reacties op “Schilder, het blijft toch het #mooisteberoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Nu te zien: voorselectie Nationale SchildersVakprijs

OnderhoudNL trekt fel van leer tegen vakbonden

Duurzame inzetbaarheid financieren met MDIEU-subsidie

Schilderstudenten trainen met virtuele verfspuit

Kenniskring Restauratieschilders beklimt Domtoren


Naar archief >