Rugspuit • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Rugspuit


Een innovatie direct gericht  op de praktijk. Ik heb het over het draagbare verfspuitsysteem van PPG. Om criticasters meteen de mond te snoeren: nee, deze rugspuit is geen vervanging van traditioneel schilderwerk op monumentale panden. Dat ambacht moeten we koesteren en jongeren voor blijven enthousiasmeren. Daartegenover staat dat de instroom al jaren kleiner is dan de uitstroom van vaklieden. De SprayMaster kan een ontwikkeling zijn om de capaciteit per man ook buiten te verhogen én het vak sexier te maken.

Watergedragen

Okay, de aanvangsglans van een watergedragen lak blijft achter bij een traditionele alkyd die we in Nederland graag op onze kozijnen zetten, maar hij behoudt die glans wel langer. En verder lijkt de keuze van PPG voor watergedragen verf alleen maar voordelen te hebben. In combinatie met het precisiespuitpistool en lage druk is de overspray (en dus het afplakken) beperkt en kan zonder aanzetten in een keer een dikke laag worden opgezet die ook nog eens snel droogt. Superstrak schilderwerk is het resultaat en het schijnt ook veel sneller te gaan. Omdat het een gesloten systeem is, droogt verf niet in als de spuit een nacht aan de kant wordt gezet en een kleurwissel gaat relatief simpel.

Merkgebonden

Een gemiste kans is dat de speciale verfcartridges nog niet recyclebaar zijn of kunnen worden nagevuld. Daar wordt echter aan gewerkt, verzekert PPG, net als aan meer te verspuiten producten. Slim uit marketingoogpunt, maar jammer voor de onafhankelijke schilder, is dat het systeem merkgebonden is. Ook dat zal echter een kwestie van tijd zijn. Als de SprayMaster een blijvertje is, zullen vroeg of laat – analoog aan inkten in de printerwereld – straks ook ‘third party’ verven opduiken. Bepalend is echter of dit nieuwe spuitconcept uiteindelijk wordt omarmd door de praktijk. Hoe innovatief ook, dit laatste is een voorwaarde. Dat heeft het Decorad-systeem wel bewezen…. Verstandig dat PPG het concept gefaseerd uitrolt om feeling met de markt te houden. Schilders die open staan voor nieuwe ontwikkelingen, maar ook kritische durven zijn, is het beste klankbord dat je kunt wensen om het systeem tot een succes te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schilders moeten dieper in buidel tasten voor verf

Olijfgroen is Sigma’s kleur van 2022

Akzo blijft leidend in Europa

Klassiek decoreren met de verfspuit (video)

PPG lanceert SprayMaster verfspuitsysteem (video)


Naar archief >