Blog

Staal (gemodificeerd ijzer) is goed te verwerken, sterk, redelijk goedkoop
en overal voor te gebruiken. We komen het dus overal in de bouw tegen. Alleen?

Die eeuwige roest!!

Roesten is het corroderen van staal. Dit is een elektrochemisch proces, dat optreedt als er water bij kan komen. Staal roest snel en gemakkelijk. Hiervoor zijn drie redenen te noemen;

Het oppervlak van staal is niet egaal, maar betstaat uit een grote hoeveelheid kleine veldjes, met een onderling verschillende kristalvorm. Tussen deze veldjes heerst een verschil in elektrische spanning. Bij benatting van het oppervlak gaan er stroompjes lopen; de ijzeratomen worden daardoor geactiveerd. Ze lossen dan op en gaan vervolgens een verbinding aan met water en zuurstof.

Gevormde roest is een poreuze en hydrofiele massa. Een laagje roest beschermt het onderliggende staal niet tegen verdere aantasting, integendeel.

Als staal roest komt er energie vrij. Dit betekent dat staal minder stabiel is dan roest; m.a.w. het staal streeft ernaar om roest te kunnen worden.

Afdoende beschermen tegen water c.q. vocht is dus een absolute noodzaak! Enkele belangrijke punten: Schone ondergrond, hechting, afsluitende verfsoorten, roestwerende pigmentering, meerdere lagen, voldoende laagdikte.

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.