Ga naar hoofdinhoud

Ridders


Aan het aantal advocaten kan men zien hoever landen zijn weggegleden van de oude middeleeuwse samenleving, waarin nog gold ‘Een man een man, een woord een woord’. Ridders hadden geen dikke pakketten aan contracten nodig. De samenleving was gebaseerd op vertrouwen.

Ik las ergens in een artikel dat er in de Verenigde Staten in 1990 ongeveer 300 advocaten op iedere 100.000 Amerikanen waren en dat dat aantal binnen 14 jaar al gegroeid is naar 380. Het gevolg is, dat er in de VS meer advocaten per inwoner zijn dan in welk ander beschaafd land ook.
In Nederland hebben we ongeveer 100 advocaten per 100.000 inwoners en we zijn nog niet zo ver afgegleden als aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Op de payroll
Maar kijk ik naar de laatste jaren en met name na de val van de Lehman Brothers, dan zie ik wel de ene na de andere jurist verschijnen in een bouwbedrijf. Niet alleen de grote bedrijven hebben een jurist, maar ook bedrijven met veel minder omzet hebben al een jurist op de payroll.
Kennelijk zijn de bestekken en overige stukken en afspraken in de bouw zo ‘moeilijk’, dat ze door de opdrachtgever en het bouw- en onderhoudsbedrijf verschillend worden geïnterpreteerd.
U gelooft het niet, maar ik ken bouwbedrijven die eerst een bestek laten lezen door een jurist en daarna pas door een calculator om alle ‘gaten’ in het bestek op te sporen. Dit vormt natuurlijk de basis voor problemen tijdens de bouw.

Vertouwen
Tijdens de prijsvorming houden deze bedrijven er al rekening mee dat bepaalde zaken een portie meerwerk zullen opleveren. Aan het begin een lage prijs maar aan het einde een prima prijs. Maar het mes ligt al vanaf de eerste bouwvergadering op tafel.
In Amerika kennen ze de kreet ‘See you in court’, maar ik weet zeker dat deze zin ook steeds meer gebruikt zal worden in de Nederlandse samenleving en dus ook in de bouw. Waarschijnlijk zal deze kreet over een paar jaar zelfs worden toegevoegd aan het Nederlandse woordenboek.
Waar zijn de ‘ridders;  van deze tijd die handelen op basis van vertrouwen en niet op basis van wantrouwen?

 

Richard Olde Harmtan, Oldehartman Advies


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Studiedag Circulair Bouwen

Relatief veel zzp’ers gestopt in eerste half jaar

Gouden tijden voor beunhazen door tekorten in bouw

Hoe-vaak-moet-ik-schilderen module van Anker stuy

Flexibelere aflossingsregeling coronabelastingschuld


Naar archief >