Ga naar hoofdinhoud

Renoveren en wat nu?


Bent u toe aan een nieuwe inrichting? Heeft u al een duidelijk beeld voor ogen of juist niet, wat beoogt u precies met de renovatie? Is dit ook wat de bewoners, gebruikers leerlingen en werknemers prettig vinden om in te wonen, c.q. verblijven? In hoeverre wordt u beïnvloed door trend? Hoe kunt u uw budget zo efficiënt mogelijk besteden? Allemaal vragen die u uzelf kunt stellen als u een renovatie overweegt. Een diepte-investering waarvan u het resultaat niet zo gauw meer kunt veranderen, dus verstandig om u hier goed over te laten informeren.

Individueel en collectief belang.

Welke onderdelen betreffen de renovatie, is het enkel de vloer, of is het ook schilderwerk en/of de inrichting? Wat is de functie van het complex, een school, kantoor, zorginstelling, enz.? Betreft het uw persoonlijke belang of het collectieve belang? Een belangrijke overweging, omdat een omgeving die niet aansluit op het welbevinden van de gebruiker het ziekteverzuim en de prestaties, in belangrijke mate zal beïnvloeden en derhalve straks ook uw winstmarge, exploitatiekosten en persoonlijke geluk.

Kort of lang verblijf.

Dit behoeft enige toelichting. Vergelijk dit met muziek als visueel geluid. Veel mensen vinden het plezierig om naar een concert, opera of  een musical te gaan. Leuk voor een paar uurtjes, maar niet voor alle dagen van de week en acht uur per dag. Zo werkt kleur ook. Kleur is fijn, maar consequent visueel geschreeuw niet. Het werkt bovendien vermoeiend, al zullen veel mensen dit niet bewust ervaren.

Vrijwillig en onvrijwillig.

Stel u heeft een duidelijk beeld voor ogen, uw lievelingskleuren en uw stempel op het complex waar u persoonlijk erg blij van wordt. Thuis is dit prima, het is immers de bedoeling dat u hier zich senang voelt, tot rust komt en zich weer op kan laden voor de volgende dag. Op complex niveau werkt dit helaas niet. Uw favoriete kleuren, uw smaak, die gevormd zijn door uw persoonlijkheid, opleiding, achtergrond en karakter zijn in wezen uw persoonlijke rugzak en niet de rugzak van de gebruikers van het complex. Hun verblijf in het complex is vaak niet vrijwillig, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan het theater, de kermis, de kerk, en dergelijken wel zijn.

Trend.

U kunt zich afvragen in welke mate trend belangrijk is bij een renovatie. Voor een hip restaurant is trend belangrijk. Wilt u hip blijven, dan is het wel een must om met de trend mee te gaan. Als u wacht tot de inrichting weer hip en trendy is bent u waarschijnlijk al heel lang oubollig geweest en inmiddels failliet, tenzij u zo beroemd bent dat de mensen toch wel komen. Bij bijvoorbeeld een zorginstelling liggen de belangen op een ander vlak. Trend is hier niet aan de orde, omdat de inrichting vele jaren mee moet gaan en het de bedoeling is dat men zich hier veilig en senang voelt en dat het past bij de bewoners, ook in de loop der jaren.


Deel via:

Eén reactie op “Renoveren en wat nu?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Interesse in schildersvak lijkt te stijgen

Climate Proof kozijn: slechts één keer in de 25 jaar schilderen

Verfvlek van PPG-stakingen spreidt zich uit

Video | Op de MONUMENT-beurs in Den Bosch

Medewerkers AkzoNobel zamelen ongebruikte verf in voor goede doel


Naar archief >