Recycleverf • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Recycleverf


Het was in 2013 groot nieuws: Ursa Paint bracht als eerste verffabrikant onder de productnaam EVA een van verfrestanten gemaakte muurverf op de markt. De VVVF en afvalinzamelaar SITA namen destijds het initiatief tot het sluiten van deze kringloop. Zondermeer een mooi initiatief om de enorme verfafvalberg terug te dringen.

Uit onderzoek in 2012 bleek dat in ons land jaarlijks zo’n 10 miljoen kilo aan verfrestanten bij het afval belandt. Zo blijft bij elke schilderklus verf over: zo’n 20 procent per emmer of blik. De conclusie was dat per jaar in Nederland zo’n 3,5 miljoen kilo verf kan worden gerecycled. Dit was aanleiding voor de VVVF en SITA om in 2012 het startsein te geven voor het project om de recycling van verfrestanten mogelijk te maken.

Fossiele grondstoffen zijn eindig, daarom is er steeds meer vraag naar producten die kunnen worden gerecycled. Daarom had ik verwacht dat – in navolging van EVA – meerdere verffabrikanten een eigen recycleverf op de markt zouden brengen. Alleen Sikkens kwam dit jaar met een recycleverf, gemaakt van Britse verfresten, die het in België lanceerde.

In Nederland heeft zich inmiddels een producent uit een andere hoek aangediend: InterCheM, inzamelings-, verwerkings-, en recyclingbedrijf van gevaarlijke afvalstoffen biedt sinds 2015 onder de merknaam Inter-GreeN gerecyclede (muur)verven van professionele kwaliteit.

Volgens InterCheM zou er nog veel meer verf kunnen worden gerecycled, maar dan moet de marktvraag omhoog. En dat is – volgens de directie – lastig in de redelijk conservatieve schildersector, die vaak hecht aan de bestaande verfmerken.

Het bedrijf zegt te geloven in samenwerking. “We zouden ook prima recycleverf voor verffabrikanten kunnen produceren, die ze dan onder eigen label verkopen. Zo kunnen we een gezamenlijk doel dienen: een duurzamere maatschappij met minder afval”, zegt commercieel directeur Erik Wegh.

Hopelijk omarmt de schildersbranche recycleverf meer en meer, zodat de vraag stijgt, de productie omhoog gaat en de verfafvalberg zo flink kan slinken.


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Strijd nog onbeslist na eerste aflevering SP&M-Challenge

Inspectie SZW deelt onterechte en te hoge boetes uit

Trump: grensmuur moet zwart

OnderhoudNL biedt ‘Wij werken coronaproof!’-pakket

Engels servicepunt van Onlineverf.nl


Naar archief >