Blog

Laatst had ik een gesprek met een projectleider uit de gezondheidszorg die op zoek is naar personen met kennis over een healthy environment. Zou kleurgebruik gestandariseerd kunnen worden?

Zij zelf noemt het een zoektocht omdat het niet mee valt om de geschikte personen daadwerkelijk te vinden. Enfin, het was een leuk gesprek wat ik graag met jullie wil delen.

Haar eerste vraag was: “Kunnen we een programma van eisen maken voor de architect?”

Nee dit kan niet, want architecten hebben geen module kleur gehad in hun opleiding. Bijvoorbeeld: als je geweldige ingrediënten hebt, maar je kunt niet koken. Wat moet je er dan mee?

“Oké, kunnen we dan een palet maken voor de architect?”

Nee, dat kan niet want kleuren gedragen zich anders op de zuidzijde  dan op de noord, oost of westzijde.

Volgende vraag: “Kunnen we dan voor iedere windrichting kleurpaletten maken?”

Nee, dat kan niet want de kleurwerking heeft ook te maken met kwantiteitsverhoudingen.

“Kunnen we deze dan aangeven?”

Nee, dat kan niet want kleurwerking heeft naast de kwantiteitsverhoudingen, de ligging en de kleurintensiteit ook aspecten zoals vorm, structuur, textuur, glansopvang, de manier van aanbrengen, de lichtdoorlatendheid of transparantie, de verdeling over de ruimte, impact op de ruimtebeleving, de achtergrond, het daglicht en het kunstlicht.

Bovendien is het van belang of het verblijf kort is of lang en: is het verblijf vrijwillig of onvrijwillig? De doelgroep in de gezondheiodszorg is steeds anders dus het kleurgebruik ook. Bijvoorbeeld voor jong volwassenen heb je een ander palet nodig dan voor demente bejaarden. Een kleurontwerp is maatwerk voor de doelgroep. Als het zo simpel was dat je hier een recept voor kunt schrijven dan was dit waarschijnlijk al eens gedaan.

Bovendien hebben we te maken met voortschrijdend inzicht. Er worden steeds meer onderzoek gedaan naar de werking van kleur. Je moet deze onderzoeken bestuderen en kunnen implementeren in je ontwerpen.

“Kunnen we dan….…nee, laat maar ik weet het antwoord al!”

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.