Blog

Projectleider? Een flexibele duizendpoot met olifantshuid en een bak aan kennis, inzicht en ervaring. Dat is zo’n beetje wat de projectleider in de bouw en het onderhoud in zich heeft, althans, dat zou zo moeten zijn. Doorgroeien vanuit de werkvloer, via voorman/teamleider naar de rol van projectleider is al lang niet meer zo vanzelfsprekend. Kan je prima calculeren of draai je al jaren mee in je functie dan ben je ècht nog niet per definitie een bekwame projectleider. Daar is, blijkt in de praktijk, nog wat méér voor nodig.

Flexibele duizendpoot

Er rust namelijk erg veel op de schouders van de projectleider. Zo is hij (of zij) diegene die verantwoordelijk is voor soms meerdere projecten tegelijk, van de ontwerpfase tot en met de afronding. De projectleider tekent voor de projectplanning; het organiseren van de uitvoering; het aansturen van het projectteam; de bewaking van de voortgang en eventuele projectrisico’s. Hij heeft altijd een ‘plan B’ achter de hand omdat de praktijk zomaar kan afwijken van het plan. En dan is er ook nog het vaardig aansturen van alle interne en externe partijen in combinatie met de juiste informatievoorziening en niet te vergeten de financiële eindverantwoording.

Sandwichmanagement

De flexibele duizendpoot uithangen lukt vaak nog wel. Maar wat het werk soms echt lastig maakt is dat de projectleider tussen wal en schip valt. Hij staat middenin de hiërarchie van de organisatie en moet verantwoording afleggen aan de directie en het uitvoerend personeel. Ja, dat leest u goed, want het uitvoerend personeel heeft recht op een veilige en gezonde werkplek en moet de tijd krijgen om het werk uit te voeren. Dat conflicteert nog wel eens met de planning en/of begroting. Je ziet schrijnende voorbeelden van projecten die nu worden uitgevoerd, maar zijn aangenomen in de crisisperiode tegen veel lagere tarieven. Maar ook projecten waarvan de begroting niet goed is afgestemd op de uitvoering, lopen nog wel eens uit de pas. Een projectleider die niet kan dealen met deze mentale druk, omdat hij -in spagaat- nauwelijks weet om te gaan met meerdere belangen en dit moeilijk bespreekbaar kan maken, heeft het heel zwaar.

Zoeken of ontwikkelen?

Het internet staat bol van de vacatures ‘projectleider bouw’. Nu goede vakmensen -dus ook projectleiders- een schaars goed zijn geworden, kunnen we maar beter nadrukkelijk investeren in de mensen die we in huis hebben en die willen groeien, dan op zoek te gaan naar de spreekwoordelijke ‘naald in de hooiberg’ buiten de deur.
Ik ben ervan overtuigd: projectleiderschap is te leren, maar het moet je wel liggen, alleen dan kun je er voor de volle 100% tegenaan en dat is zeker nodig voor zo’n zware functie. Een intensieve training helpt de medewerker ook voor zichzelf helder te krijgen of de ‘handschoen past’.

Coachend leiderschap Projectleider

Al trainend leer je hoe het moet, maar de drukte van de dag bepaalt hoe het gaat, en dat komt het rendement van een training niet altijd ten goede.
Ervaring leert dat het daarom van groot belang is het eigen bedrijf nauw te betrekken bij de leerervaringen van de deelnemer. Pas dan kan het geleerde ook in de dagelijkse praktijk worden benut. Daarnaast biedt een persoonlijke coaching-on-the-job (tevens onderdeel van de training) alle handvatten om het geleerde in de praktijk te kunnen borgen.

Met onze allernieuwste training ‘Coachend Leiderschap Projectleider’ hebben we een passend antwoord geformuleerd op de nadrukkelijke vraag uit de branches om medewerkers houvast te geven in de rol van projectleider.
Ik kan niet anders zeggen; de projectleider verdient die steun!

Via deze link vind je meer informatie over onze nieuwe training Coachend Leiderschap Projectleider.

Over Wilbert Teunissen

Wilbert Teunissen (1957) is een Bedrijfsadviseur en communicatietrainer bij Savantis. Hij adviseert bedrijven over hun opleidings- en ontwikkelingsvraagstukken. Hiernaast verzorgt Wilbert trainingen op het gebied van ‘soft skills’. Denk hierbij aan: Coachend leiderschap voor de voorman/teamleider, Klantgericht werken en Praktijkopleider.

Savantis is gevestigd in Waddinxveen en verzorgt trainingen voor o.a. de schilders- en onderhoudsbranche.
www.savantis.nl/training of w.teunissen@savantis.nl

Bekijk alle berichten van Wilbert Teunissen

2 reacties op “Projectleider: duizendpoot met olifanthuid

  1. Michael schreef:

    Typefout in kop: Pojectleider

  2. jan maurits schreef:

    da’s vreemd, we dachten dat gecorrigeerd te hebben. We proberen het nog eens. Bedankt Michael.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.