Blog

In korte tijd geprobeerd verschillende mensen die geen speciale interesse in de schildersbranche hebben maar het wel willen krijgen, uit te leggen wat er allemaal in onze branche gaande is. Begin er maar eens aan, en probeer je dan in te houden… lastig dus. Bijzonder branchetje…

Ik ga een nieuwe collega krijgen en daarvoor spreek je mensen. En er komt iemand bijspringen in de binnendienst van de advertentie-afdeling. Belangrijk en verantwoordelijk werk dus alle reden om een goede start mee te helpen geven.

Kijk, in cijfers is het wel te vangen, hoe onzeker en soms verwonderlijk die ook zijn. Ca 14.000 bedrijven, heb ik pas weer ergens gelezen. Waarvan zo’n 12000 zonder personeel. Dat is toch best bijzonder. En mensen in vaste dienst? Zo rond de 17.000 of is dat weer veranderd? Naar boven of naar beneden? En dan hoorde ik pas dat er zo’n 30.000 mensen in deze branche werken. Daar moet dan wel elke uitzendkracht, leerling en stagaire bij geteld zijn plus lekker afronden naar boven… Me dunkt: een Mickey Mouse-branche. En die bedrijfstak zorgt er dus voor dat heel Nederland goed in de verf staat? In principe wel ja, al moet je de gigantische doe-het-zelfmarkt niet vergeten.

Dat is toch eigenlijk ongelooflijk? Nog ongelofelijker wordt het als je uitlegt dat dat grotendeel nog altijd met een roller en een kwast gebeurt (al heb ik het idee dat het spuiten de laatste tijd aan een zoveelste doorbraak bezig is, alsof het steeds een ‘next level’ haalt, een tijdje zo blijft en dan opeens nóg populairder onder schilders wordt). En, oh ja, toch echt vooral tussen april en oktober, met een pauze rond de bouwvak.

En hield die branche zich dan nog maar alleen met verf verwerken bezig, dan was het misschien nog te begrijpen. Maar dat behangt maar en beglaast maar, legt een tapijtje of timmert een dakkapelletje of, we weten het allemaal, doet aan complete renovaties, badkamertje erbij, keukentje, nieuwe gevel, nieuwe warmtepomp… Dat doen dan niet meer alleen die 30.000 man, daar loopt nog veel volk bij dat we niet meer tot de branche rekenen, maar wel bij bedrijven die nog steeds contributie aan de schildersclubs en schilderscao’s betalen.

Biobased? Hoe zit dat? Nou… je hebt herwinbare olie maar ook aardolie, en verf wordt soms ook van aardappelschillen gemaakt of van stro: bindmiddelen, snap je, zijn polymeren en die kunnen knappe koppen tegenwoordig overal van maken. Maar je hebt ook nog zoiets als vloei en bolle glans en open tijd en doorharding is wat anders dan doordroging en… nee het van de ondergrond afhalen en hergebruiken, dat kunnen we nog niet nee. Dus ja, het blijft oppassen met die cradle-to-cradle trends, dat verf daar een beetje in meegaat.

En altijd is er die basis: iemand heeft een huis en daar zit verf op en die verflaag loopt terug dus daar moet wat aan gebeuren, de cyclus lijkt betrouwbaar als de boer die elk jaar ploegen en zaaien moet, en trekt een muizenbranche als de onze door elke crisis, niet dat we geen tegenslag hebben, maar in het algemeen is en blijft het business as usual… schitterende branche om in te werken, toch? Dat vonden mijn gesprekspartners ook…

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

10 reacties op “Probeer het maar eens uit te leggen

 1. Cor schreef:

  Misschien moeten die partners eens gaan praten met mensen op de werkvloer, die straks weer massaal in de maling worden genomen als ze straks in september weer een vlutcaotje van die bond zonder leden ( LBV) door hun strot geduwd krijgen, omdat ze niet georganiseerd zijn en/of niet durven te staken.

 2. Ad2 schreef:

  Ja Cor , ze hebben nog niet gewacht tot september, blijkbaar kun je gewoin boven aan de cao vermelden looptijd tot 2021 en wat verslechteringen toevoegen handtekening eronder en klaar , schijt aan de werkman

 3. Cor schreef:

  Even een update meneer Schouten, kom uit uw ivoren torentje en lees de reacties op dit bericht: https://www.schildersvak.nl/actueel/schilders-cao-verlengd-tot-2021/

 4. Jan Maurits Schouten schreef:

  Ik lees al die reacties, Cor. En het bericht heb ik zelf op de site gezet. Ik denk dat je wilt zeggen dat het schildersvak slecht betaalt. Dat heeft volgens mij weinig te maken metwat ik hierboven schrijf.

 5. Cor schreef:

  Dat heeft alles te maken met wat u hierboven schrijft meneer Schouten.
  U belicht het vak als iemand die totaal geen binding lijkt te hebben met de werkvloer.
  Romantiseren leest lekker weg natuurlijk, zelf je verf maken met lijnolie en een pigmentje hier en een bindmiddeltje daar, wouw! Wat knapt het op. Maar de werkelijkheid is toch echt anders.
  Nooit genoeg doen, concurrentie van goedkope zzp’ers en/of Oostblok schilders, waardoor het levensgevaarlijk word op de steiger want ze verstaan je niet en hebben geen flauw benul van veiligheid. Als je het over VCA hebt denken ze dat het een geslachtsziekte is.Werkgevers die besluiten dat ze wel zonder overleg met een rechtmatige bond ( FNV/ CNV) een cao kunnen afsluiten. Arbeidsvoorwaarden die afgebroken worden ( zie de nieuwe cao )
  Schilders die bang zijn om ontslagen te worden als ze ook maar denken dat ze gaan staken en dan heb ik het niet eens over het salaris. Nou misschien toch even over het jeugdloon dan, dat is met de nieuwe cao verlaagd! Goed om nieuwe instromers te lokken.
  Bijzonder branchetje inderdaad, meneer Schouten, prachtig hoor verf maken van aarrdappelschillen en stro, sexy zou Henk Den Boer van OnderhoudNL zeggen…….!

 6. Jan Maurits schreef:

  Dag Cor, als mijn punt en het jouwe iets met elkaar te maken hebben is het wel dat de schilder trots kan zijn op zijn vak en niet te benauwd om te staken, weg te lopen of voor zichzelf te beginnen. Waarom is de schilder daar zo bang voor? Of is de onvrede niet zo groot als jij denkt?

 7. Cor schreef:

  Met trots koop je geen brood meneer Schouten.
  Neem eens de moeite, trek de veiligheidsschoenen aan en loop eens een dagje mee met een schilder, er gaat een wereld voor u open!

 8. Jan Maurits schreef:

  Probeer eens een weekje journalist uit, Cor.. live’s a bitch. Maar er is altijd een keuze.

 9. Cor schreef:

  Gelijk vrouwonvriendelijk doen om een beetje kritiek, slap hoor

 10. Jan Maurits schreef:

  Elk beroep heeft akelige kanten. Ik kom veel vrije schilders tegen die liever zzp’er zijn dan onder een baas willen werken. Ik kom ook trotse schilders in loondienst tegen. Belangrijk in hun organisatie. Als ze willen gooien ze de bedrijven plat. Maar kennelijk willen ze niet. Nogmaals: dit heeft allemaal weinig van doen met mijn blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.