Ga naar hoofdinhoud

Prestatiebeloning invoeren?


De krapte op de arbeidsmarkt is aan het toenemen. Niet alleen in de schildersbranche maar overal wordt het steeds moeilijker om aan goede arbeidskrachten te komen. Zou het helpen als u uw medewerkers wat meer kunt betalaen, bijvoorbeeld via een prestatiebeloning?

Het loon waar de schilder recht op heeft is in de cao 2013-2014 of in de cao 2015-2019, net welke cao u volgt, natuurlijk geregeld. Maar een groot deel van de schilders zit aan de top van zijn loonschaal en kan dus alleen van collectieve loonsverhogingen profiteren. Tenzij hij (of zij) van u iets extra’s ontvangt.

Beoordeling of resultaat
Drie vijfde van de Nederlandse werknemers krijgt wel een of andere vorm van flexibele beloning. Flexibele beloning gebeurt in de vorm van een beoordelingsafhankelijke of resultaatafhankelijke beloning. Dat kan collectief zijn, voor iedereen in het bedrijf, of individueel, dus voor iemand die gepresteerd heeft. De vraag die elke ondernemer zichzelf moet stellen is of prestatiebeloning zal werken in de branche waar hij/zij werkzaam is.

Grote verandering
Vooral als u besluit om een individuele prestatiebeloning in te voeren, betekent dat meestal best een grote verandering in het beloningsbeleid. Zomaar de één meer geven dan de ader kan allerlei nare gevolgen hebben. Vijf tips voor een succesvolle implementatie:
1. Geef eerst een vorm van collectieve prestatiebeloning
2. Begin klein en bouw de individuele bonus voorzichtig op (enkele procenten)
3. Zorg dat de prestatiecriteria helder en de resultaten meetbaar zijn (handleiding voor het vaststellen van targets)
4. Werk aan een cultuuromslag. Laat medewerker en leidinggevende samen doelen vaststellen en daaraan targets koppelen, maar zorg dat de leidinggevende de autoriteit heeft om zonodig knopen door te hakken
5. Train de lijnmanagers en leidinggevenden hier regelmatig in.
Belangrijker is het antwoord op de vraag: past het binnen je organisatie en werkcultuur om goede prestaties extra te belonen.


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Anne Eerdman gekroond tot Nederlands kampioen schilderen

Maasmond opent vestiging in Eindhoven

Arbeidsinspectie ziet veel valgevaar op 200 bouwplaatsen

Webinar over meerwaarde van RGS

Aantal schone bedrijfswagens op de weg neemt toe


Naar archief >