Blog

prefab villa

Aan een drukke doorgaande weg in een Brabants dorpje staat een fonkelnieuwe, witte, rietgekapte villa. Sommigen beweren dat ie op de verkeerde plek staat maar dat kan ook gewoon kinnesinne zijn. In het oog springt-ie in ieder geval wel en ik heb er een leuke binnenschilderklus aan.

Ik doe zelden nieuwbouwprojecten en deze is gelukkig van een heel andere orde. Een deadline of tijdlimiet is er niet echt maar er moet wel serieus gewerkt worden want de eisen liggen hoog. En dan voornamelijk die van mij want als ik toch alle gelegenheid krijg geldt dat onmiddellijk als een proeve van bekwaamheid.

Elk huis zijn verhaal. Waar ik van opkeek was dat de eigenaresse vertelde – zij regelt de hele bouw terwijl haar man in luxe automobielen doet en, heel wijs, zich nergens anders mee bemoeit – dat dit een prefab woning is. Van Livingstone uit Breda.

Long story short en snel door de bocht: samen met Livingstone ‘klik’ je je droomwoning bij elkaar, de constructie wordt van tevoren gemaakt en op de bouwplaats in elkaar gesleuteld. Dat laatste gaat naar verhouding razendsnel en naar eigen bevinding ook nog eens op de millimeter nauwkeurig.

Livingstone kan het hele bouwproces, tot en met de omliggende tuin bijvoorbeeld, ontzorgen maar voor het binnenschilderwerk kozen de opdrachtgevers voor een aanbeveling uit hun netwerk.

Dat was niet verwonderlijk want de kleurkeuzes worden nog dagelijks aangepast – je ervaart het pas als je het ziet – en dat wordt lastiger met vooraf dichtgetimmerde contracten.

Daar komt bij dat het opdrachtgevende gezin deze carnavalsweek aanwendt om eens hoog in de bergen uit te waaien. Hun nieuwe huis is aan mij toevertrouwd en nu heb ik de gelegenheid om de monumentale trappen zonder hinderlijke verrassingen te schilderen.

In eerste instantie had dit project mij aardig geleken voor een SchildersVAKTV-aflevering maar laat ik het zo zeggen: ik heb meer verstand van bloggen.

Over de ‘kleur’ zwart bijvoorbeeld. Of die jonge BIO (bouwvakker In Opleiding) die een waar natuurtalent blijkt. Of over die Tukker uit Twente die helemaal naar het zuiden komt om vier prefab klapramen naar behoren te laten werken en dat ook perfect doet.

Kortom, er is nog genoeg werk aan de winkel en deze schoenmaker blijft bij zijn leest.

Over Bas Burema

Bas Burema (1957) is al veertig jaar schilder. Precies dit jaar heeft hij 25 jaar zijn eigen bedrijf. Burema is bewust OZP'er: Ondernemer-Zonder-Problemen. Hij volgde Mavo, Havo en Pedagogische Academie en haalde zijn schilderspapieren tussen de bedrijven door. Bas Burema schrijft in zijn blog over zaken waar de schilder van dag tot dag mee te maken heeft.

Bekijk alle berichten van Bas Burema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.