Personeel werven • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Personeel werven


Er is al jarenlang een tekort aan schilders en naar verwachting zal dat de komende jaren ook zo blijven. Hoe het tij te keren? In de sector worden regelmatig initiatieven ontplooid om de jeugd voor het vak te interesseren. Tot dusver hielden de verfmerken in ons land zich op dat vlak afzijdig. Sikkens verraste op de voorbije SGA Vakdagen met de organisatie van een ‘Schilder van de toekomst’-bijeenkomst voor studenten in de Evenementenhal Gorinchem.

Zo’n honderd jongeren van twee ROC’s kregen de mogelijkheid nader kennis te maken met het schildersvak en de wereld daaromheen. “We willen deze studenten vooral laten zien hoe leuk en breed dit vak is en dat je direct aan de slag kunt als je kiest voor dit beroep”, aldus Roland Bouw namens de organiserende Sikkens-werkgroep.

“We kunnen in onze branche wel allemaal blijven roepen dat er een tekort aan schilders is, maar dat lost het probleem niet op. Er moet, ons inziens, concreet actie worden ondernomen om nieuwe aanwas te genereren. Elke nieuwe schilder is meegenomen.”

Volgens Bouw zouden meer verfmerken actief werk moeten maken van het werven van nieuwe schilders en daar speciaal budget voor moeten vrijmaken. Het is immers van groot belang voor de sector. Zonder schilders ook geen brood op de plank in de rest van de verfkolom. Ik ben benieuwd of deze ‘wake up-call’ iets in gang zet.

Het zou helemaal een doorbraak zijn wanneer we volgend jaar op de SGA Vakdagen hetzelfde zien gebeuren als wat Brillux eerder dit jaar deed op de Farbe: hun stand (bijna 1.600 vierkante meter) toonde geen enkel product, maar stond geheel in het teken van het winnen van nieuw en motiveren en behouden van bestaand personeel in de schildersbranche. Talloze scholen werden speciaal uitgenodigd om hier met hun leerlingen naar toe te komen. Een investering in een gezamenlijke toekomst.


Deel via:

2 reacties

  • Danny

    Werkgevers hebben niets te bieden voor het nieuwe personeel. Dan krijg je ook geen mensen meer

  • don

    Is de jongeren erbij verteld dat het tekort enkele maanden in de zomer betreft en ze het de rest van het jaar maar uit moeten zoeken? Ze geen recht meer hebben op ouderendagen? Onevenredig veel schilders in de schuldhulpverlening zitten? Mensen met een hbo of wo opleiding 72 jaar in goede gezondheid leven en o.a. schilders gemiddeld 53 jaar? En o.a. schilders 7,5 jaar eerder sterven dan mensen met een hoog inkomen?


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Ontdekte gevelbelettering leidt tot historisch onderzoek

Kwastendag wil succes uitbouwen op derde editie

Onderhoudsinspectie van tien Zeeuwse rijksbruggen

‘Zwembad’ schilderen in Rotterdam

Extra storting van 5 miljoen euro in Drents Monumentenfonds


Naar archief >