Ga naar hoofdinhoud

Passie en groei


De passie voor het vak droop er weer vanaf in deze editie van de Nationale SchildersVakprijs. Van de filmpjes waarin de negen genomineerden zich presenteerden en van de uitreikingsavond waar vakgenoten elkaar troffen en hun passie deelden: kwaliteitsschilderwerk om erfgoed te behouden of de wereld om ons heen een beetje mooier te maken.

Als lid van de vakjury had ik de eer alle inzenders ook op locatie ontmoeten. Ik werd getroffen door hun gedrevenheid, de uitdagingen die ze tegenkwamen, de keuzes die ze moesten maken. De ene keer pakte dit beter uit dan de andere, maar zonder uitzondering waren ze trots op hun werk. En terecht. Zij zijn de ambassadeurs van dit mooie vak en tonen ook de grote diversiteit aan disciplines.

Jonge inzenders

In dit verband is het verheugend dat dit jaar meerdere jonge, enthousiaste inzenders meededen. Vaak zzp’ers met ambitie die zich willen bewijzen door kwaliteit te leveren. Dat is uiteindelijk ook de beste manier is om je te onderscheiden. Maar ook zzp’ers die samenwerken en elkaar versterken. Of inmiddels medewerkers hebben aangenomen, maar alleen nog werk doen dat ze écht leuk vinden. Met de hogere tarieven die daarbij horen.

Groei onderhoudsbranche

De belangstelling voor het vak onder jongeren was ook zichtbaar op Master of Maintenance. Cijfers van pensioenuitvoerder PGGM laten zien dat de onderhoudsbranche groeit. Afgelopen jaar nam het aantal werknemers met 4,9 procent toe naar ruim 17.000. De verwachting van OnderhoudNL is dat de bedrijfstak de komende jaren blijft groeien. Uit onderzoek onder de eigen leden blijkt dat een onderhoudsbedrijf gemiddeld vier vacatures heeft open staan. Om die reden start de brancheorganisatie begin volgend jaar een landelijke imagocampagne. En vakmensen die we hebben, moeten we behouden. De loonsverhoging van 10,3 procent kan daarbij helpen, maar het belangrijkste is dat ze plezier in hun werk hebben. Trots zijn op hun vak. Alles wat je aandacht geeft groeit. Ik hoop dat Nationale SchildersVakprijs daarbij kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Hulsen beoogd nieuwe topman bij OnderhoudNL

Potkwast 16: ‘Oprechte aandacht blijft het toverwoord’

Webinar terugkijken | Hoe boei en bind je medewerkers?

Leerlingschilders krijgen gratis SVK-jaarabonnement

Schilder en glaszetter zijn ‘kansberoepen’


Naar archief >