Ga naar hoofdinhoud

Pas op bij overnemen personeel


Een werkgever die personeel overneemt uit een faillissement kan een aanzienlijk nadeel ondervinden als gevolg van de invoering van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid.

 

De WWZ gaat namelijk gepaard aan de opheffing van het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen (ABB). Een aantal van die BBA regels zijn opgenomen in het Burgerlijk Wetboek (BW). Maar niet alle Beleidsregels van het UWV zijn meegenomen. Daarom zoekt het UWV bij beslissingen over ontslag en transitievergoedingen aansluiting bij het begrip ‘opvolgend werkgeverschap’ in het BW.

Afspiegelen

Dat heeft als gevolg dat een werkgever die personeel wil overnemen uit een faillissement  er rekening mee moet houden dat indien hij (niet veel) later zelf moet reorganiseren, hij moet gaan ‘afspiegelen’. Daarbij kan het zomaar zijn dat hij ‘eigen’ personeel moet ontslaan ten bate van ‘overgenomen’. personeel.

Vergoeding

En dat is niet het enige. De werkgever dient zich ervan te vergewissen dat bij ontslag uit het nieuwe dienstverband de dienstjaren bij de failliete werkgever meetellen bij het bepalen van de hoogte van de transitievergoeding.

Onbepaalde tijd

Een ander mogelijk gevolg van de invoering van de WWZ is dat de werkgever die met een werknemer uit een faillissement een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd denkt te sluiten toch geconfronteerd kan worden met het feit dat deze werknemer een contract voor onbepaalde tijd heeft. Dat komt doordat zijn arbeidsverleden bij de vorige (failliete) werkgever meetelt in het kader van de ketenregeling.

Van belang te melden is dat dit ook al geldt voor situaties waar een werkgever personeel heeft overgenomen uit een faillissement voor de invoering van het nieuwe ontslagrecht!

Onderzoek vooraf

Het is dus zaak om als overnemende werkgever goed het personeelsbestand van de failliet te onderzoeken zodat men weet wat ‘voor vlees men in de kuip heeft’.

Want indien de personeelsadministratie niet op orde is, wat helaas nog wel eens voorkomt, dan kan de overnemende werkgever voor nadelige verassingen komen te staan…

vansteenwijk@indepraktijk.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


TNO onderzoekt impact van zwart geschilderde wiek

Publieksprijs NSVP stevent af op fotofinish

FD Gazelle Award voor Mavro International

Marlies van Wijhe gaat de VVVF voorzitten

Kors viert jubileum met open dag


Naar archief >