Over bioritme en de invloed van licht • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Over bioritme en de invloed van licht


Vorige week zaterdag was ik, jawel alweer met een vriendin, zij studeert voor diëtiste, naar een lezing van een gezondheidsgoeroe. Zo kom je nog eens ergens toch!

De zaal liep vol en iedereen was vol verwachting naar de lezing. Allemaal in de mood om hier eens enthousiast aan mee te doen en vol verwachting. Wij waren in de veronderstelling dat er voornamelijk vrouwen zouden komen, maar dat viel aardig mee. De mannelijke helft was ook ruimschoots aanwezig.

De start

Vorige week zaterdag was ik, jawel alweer met een vriendin, zij studeert voor diëtiste, naar een lezing van een gezondheidsgoeroe. Zo kom je nog eens ergens toch!

De zaal liep vol en iedereen was vol verwachting naar de lezing. Allemaal in de mood om hier eens enthousiast aan mee te doen en vol verwachting. Wij waren in de veronderstelling dat er voornamelijk vrouwen zouden komen, maar dat viel aardig mee. De mannelijke helft was ook ruimschoots aanwezig.

De start was goed. Niet constant de projector aan en een interessant verhaal, maar wel erg lang. Het startte om 9.00 uur en met slecht 3 luttele minuten pauze gingen we om 12.30 uur lunchen. Lang hé! Ook voor een goed verhaal. Dit bleek ook wel uit de toestand, laat ik het zo maar noemen, van het publiek. Een deel van de enthousiastelingen zat duidelijk te  knikkebollen en anderen te gapen.

 

Interessant.

Hoe komt nu dat men het bere-interessant vindt en toch gaat zitten pitten. Nu dat gaat als volgt. Probleem 1. De concentratiecurve van onze hersenen heeft een opbouw en een aftakeling. Na ongeveer 20-25 minuten aan opbouw, vinden onze hersenen het wel welletjes en zijn we binnen 10 à 15 minuten toe aan wat anders. Even lopen, een kopje koffie of thee en we kunnen weer vooruit zou je denken.

 

Nog een kink in de kabel.

In principe klopt dit, maar er zat nog een kink in de kabel. De ruimte had onvoldoende daglicht en de ramen waren voor een deel ook nog geblindeerd. Met als gevolg, ja u raadt het al. De lampen aan. In dit geval spots, geen tl, maar wel veel warm geelgetint licht. Bovendien waren de muren ook een beetje beige zodat de lichtweerkaatsing nog warmer aandeed. Dit licht is er mede de oorzaak van dat men zich slaperig gaat voelen en indommelt.

Ons bioritme.

Warm licht heb je s’avonds als de zon ondergaat en we de lampen aandoen. Je hoeft maar door de wijk te lopen en je zit het bijna overal. Dit is ook prima avondlicht want bij dit warme licht gaat je lichaam melatonine aanmaken. Melatonine is een stofje dat geproduceerd wordt in onze pijnappelklier, een klein orgaan dat zich precies midden in onze hersenen bevindt. De melatonine zorgt ervoor dat we ons kunnen ontspannen. Als je de grafiek bekijkt dan kunt je de melatonine curve gedurende de nacht zien. Je melatonine curve verandert ook met de leeftijd, maar ik heb maar plaats voor een grafiekje. De curve is zeer hoog bij baby’s en wordt steeds lager naarmate de leeftijd vordert. Dit verklaart waarom baby’s zoveel en senioren maar weinig slaap nodig hebben.

In de maling.

Nu werden onze hersenen op deze lezing dus behoorlijk in de maling genomen, Warm licht geeft aan onze hersenen een signaal van: je moet je nu ontspannen en lekker gaan slapen. En kan kun je als spreker doen wat je wilt, maar je legt het echt af.

Toepassingen.

Bent u wel eens naar het toneel geweest of kijkt u op de televisie wel eens naar een theatervoorstelling. Moet je maar eens letten op het licht. Dit heeft vaak blauwmomenten. Cabaretiers met blauw haar en dergelijke. Is dit blauwe licht alleen maar voor de mooie aanlichting of wordt hier nog iets anders mee bewerkstelligt? Ja, blauw licht is de tegenhanger van warm geel-rood licht. Het prikkelt onze hersenen om alert te blijven, anders zouden we tijdens de voorstelling massaal zitten te dutten. Op scholen wordt deze kennis ook toegepast. Als de docent vindt dat de leerlingen wat zitten te suffen dat kan deze het licht blauwer instellen zodat de leerlingen weer meer alert worden.

Oh ja, en nog iets.

Zit u s’avonds nog wel een erg laat achter uw computer en kunt u daarna niet goed slapen. Het beeldscherm geeft ook veel blauw licht, dus vandaar. Toch maar iets eerder die computer uitzetten en nog even gezellig op de bank met een sfeerlichtje. Wel minimaal en uurtje. Slaap lekker!


Deel via:

2 reacties


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Kwasten en rollers vliegen bouwmarkten uit

Training ‘saneren asbesthoudende beglazingskit’

Verftester TQC Sheen gaat op in groter bedrijf

Opleiding Technisch Leidinggevende nu ook in Noord-Holland

ZBo: ‘Vijlbrief helpt vangnet zzp’ers om zeep’


Naar archief >