Ga naar hoofdinhoud

Op zijn minst kunnen meepraten


Het is al een tijdje zo dat je bij feestjes en bijeenkomsten, -tenminste in mijn bubbel-, mensen tegenkomt die met trots vertellen over hun zonnepanelen of hun warmtepomp. De laatste tijd spreek ik steeds vaker mensen die de aanschaf van zulke dingen overwegen. En dat gaat alleen maar toenemen.

Denk niet dat alleen de vastgoedonderhoudsjongens met hun corporatievriendjes met verduurzaming te maken hebben. Jij hebt dat ook. Ik heb op deze plek al eens gesuggereerd dat het slim is om een aantal bouw- en installatiebedrijven in je omgeving op te zoeken om samen op die markt in te kunnen springen als hij openspringt. Ondertussen hoor ik al links en rechts in het land van het ontstaan van dat soort slimme samenwerkingen.

Mooi werkaanbod

Kijk: de corporatiesector móet gewoon zijn woningen grotendeels van het gas los hebben rond 2050. Dat hebben ze per convenant beloofd en dat is zo leuk in ons land: als mensen of instanties wat beloven dan gaan ze ook echt hun best doen om het waar te maken. Ze hebben het geld er niet voor, maar ook dat zal wel weer opgelost worden. Mooi werkaanbod voor de vastgoedonderhoudssector, vooral voor die bedrijven die echt mee kunnen met schilrenovaties en labelreducties.

Aardgasloos luxehuis

Aan de andere kant heb je ook steeds meer mensen met liggend geld en een groen hart. Ik maakte pas nog een video bij een welgesteld gezin thuis: Tesla in de garage, aardbronnen in de voortuin, zonneboiler en pv-panelen op het dak. Oude bungalow verbouwd tot een aardgasloos luxehuis vol comfort. En natuurlijk van binnen en van buiten prima geschilderd. Ook deze mijnheer klaagde wel over de bodem van de schatkist die in zicht kwam, maar om dat beetje schilderwerk zal het bij hem niet lijden.

Ongelijksoortige keuzes

Daartussenin heb je mensen met eigen huizen die hun geld maar één keer uit kunnen geven. Die voor niet te veel kosten de woning in ieder geval in goede staat willen houden, aan de andere kant misschien best eens wat aan verduurzaming willen doen. En zich dan steeds afvragen wat het gunstigst is. Ongelijksoortige dingen: de gevel laten impregneren of de ketel vervangen voor een hybride exemplaar? Kozijnen en deuren laten lakken dit jaar, of zonnepanelen plaatsen? Dubbel glas of dakisolatie? Kieren kitten of de kruipruimte volPURren? en wat oet sowieso gebeuren en waaraan verdien te je geld terug?

Kaarten op tafel

Dat zijn andere gesprekken, ingewikkelder, dan u tot voor kort moest voeren. De isolatiekaart en de installatiekaart liggen nu naast de bouwkundige en de schildertechnische kaart. En al helemaal in gemeenten waar de bestuurders opeens complete wijken aanwijzen en verklaren dat die van het gas los moeten, huurwoningen en koopwoningen tegelijk (ik woon in zo’n wijk in zo’n gemeente).

Nu even geen kozijnen

Het lijkt me wel verstandig voor een onderhoudsbedrijf om in deze ontwikkelingen niet helemaal te negeren. Op zijn minst moet je de argumenten voor duurzaam schilderwerk, en waarom de bewoner veel duurder uit is als hij er langer mee wacht goed paraat hebben. En je moet voorkomen dat je als een autohandelaar gaat klinken, met respect. Iemand die alleen voor zijn eigen toko staat te praten en onzin zegt. Je moet je klanten kunnen aanraden nu alleen de zonzijde te doen, zodat die kant klaar is voor de panelen en je er dan jaren niet meer hoeft te komen. Of om nu niet d kozijnen op de verdieping te doen als die toch nog dubbel glas moeten krijgen.. zo wordt je toch in dat hele verduurzamen binnengetrokken. Dus verzet je er maar niet tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Meiden ‘snuffelen’ aan bèta en techniek op Girls’ Day

Mewa investeert in AI-gebaseerde lichaamsmeting

‘Bijna helft werkenden redt het niet tot pensioen’

Brandbrief over zero-emissiezones

Helft eigenaren stelt woningonderhoud uit


Naar archief >