Blog

Onwijs goed

Graag had ik het hier willen hebben over een fijne tip om werk binnen te halen, gelezen in een advertentie in ons wijkblaadje: schildersbedrijf biedt 15 procent korting om juist nu houten tuinmeubelen op te knappen. Goed he? En dan nu verder over het schilderonderwijs.

Want ja, ik heb aardig wat van de gebruikelijke bronnen, en ook een paar heel ongebruikelijke gesproken de laatste dagen en op dit moment is het mij nog niet helemaal duidelijk hoe het uit zal pakken met Savantis en het schilderonderwijs.

OnderhoudNL mag dan wel vinden dat ze doodgewoon een plan uit 2008 aan het uitvoeren zijn, met mededenken van de andere partijen, die andere partijen zeggen iets heel anders: die willen een veel krachtiger nationaal bureau om het schilderondewijs te coördineren, zeg maar a la Savantis (en waarom dan niet gewoon Savantis?).

En het idee dat er veel geld en macht wegvloeit naar ondernemerclubjes als Schilder^sCool, geld en macht die nu ook van de bonden zijn, is toch wel heel hardnekig en moeilijk weg te masseren.

Minder schilders

En dan zijn er nóg radicalere krachten en gedachten. Dat we al dat collectieve gedoe met geïnstitutionaliseerd onderwijs helemaal niet nodig hebben. Dat er sowieso veel minder schilders nodig zijn dan ons steeds wordt voorgerekend, en dat die paar nieuwe jongens en meiden die nog wel nodig zijn net zo goed bij een goede baas het vak kunnen leren, pikken ze meteen de nieuwste technieken en een goede werkmentaliteit op….

Onze regering zegt zelf dat de vaste dienstbetrekking iets van het verleden aan het worden is: je bent een paar jaar in de leer bij een bedrijf en dan begin je voor jezelf als losse werkman of als ondernemer, met veel minder afdrachten en meer geld in het handje… maar over dat soort gedachten binnenkort meer in SchildersVakkrant (no 11). In die van volgende week (No 10) eerst maar eens praten over Savantis, en wat we daar nu toch mee aanmoeten….

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.