Ondernemers aller landen... • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Ondernemers aller landen…


Er waart een spook door de schildersbranche.. nee, dat is flauw en bovendien, wie herkent die zin nog, vrij naar het Communistisch Manifest van Karl Marx en Engels? Er rommelt iets, dat is duidelijk. Een nieuwe ondernemersorganisatie: toe maar!

Dat is toch wel opmerkelijk, dat Rob en Nick Polm, de directeuren van De Betere Schilder, wat juridisch gewoon een bedrijf is, met klanten, dat verder prima draait, aan de wieg staan van een ondernemersorganisatie, de Nederlandse Ondernemersvereniging van Schilders (NOVS) en dat ze met die organisaties allerlei dingen willen gaan doen die… ondernemersorganisaties doen.

Want: dat is heel veel werk. Politieke beleidsstukken lezen, je in de pensioen-, arbo-, aansprakelijkheidswetgeving verdiepen. Lobbyen, onderhandelen over cao’s met vakbonden, praten met onderwijsorganisaties… Je moet er maar tijd voor en zin in hebben.

Dan is er wel echt iets aan de hand. De Polms doen het in ieder geval omdat hun klanten, de aangesloten schildersbedrijven, in een enquête hebben laten weten dat ze dat van ze willen. Ze hadden altijd al schildersbedrijven met personeel, maar dat aandeel is de laatste tijd sterk gegroeid. Je zou denken: allemaal bedrijven die de bestaande ondernemersvereniging de rug hebben toegekeerd en iets nieuws, iets anders willen. Maar, dat is gek; ik ken meerdere schildersbedrijven die én lid van OnderhoudNL zijn, ik geloof zelfs ook bij OnderhoudNBL Garantie, én bij de Betere Schilder aangesloten. Waarom roepen dat die bedrijven om meer en betere belangenbehartiging?

Ik denk dat daar vier motivaties voor zijn. Eén: mensen hebben überhaupt niet van die andere ondernemersclub gehoord, hebben personeel aangenomen en zitten nu met ondernemersvragen waarvoor ze een club zoeken. Twee: mensen kennen die andere club, maar voelen zich er niet toe aangetrokken en willen liever dat hun vrienden van de Betere Schilder het oppikken. Drie: mensen zijn wel bij die andere aangesloten, maar vinden dat hun belangen niet goed gediend worden. Vier: ‘Mensen verdiepen zich in het geheel niet in het aanbod van ondernemersverenigingen maar laten in een enquête wel duidelijk weten wat er zou moeten zijn (terwijl het er misschien allang is).

Ondertussen wordt het wel spannend: krijgt de NOVS genoeg leden en slagkracht om daadwerkelijk iets te gaan betekenen? Gaat er daadwerkelijk een tweede cao komen? Een tweede pensioenvoorziening? Een tweede (derde?) onderwijsorganisatie? En is dat wenselijk? We gaan het allemaal zien.

Noot: voor wie dat van dat spook niet kon plaatsen, zie deze link.


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Nieuwe schildersvereniging wil eigen cao


Naar archief >