Ga naar hoofdinhoud

Onderhoudsconsortia


Het lijkt een trend, het ontstaan van consortia in de wereld van vastgoedonderhoud. (Familie)bedrijven die jaren geleden al het pad van totaalonderhoud en RGS gingen bewandelen, komen er nu achter komen dat, als ze een volgende stap willen zetten, ze de krachten moeten bundelen met branchegenoten.

Zo zagen we vorig jaar bijvoorbeeld een samengaan van Roza Vastgoedonderhoud in Culemborg met Van de Velde uit Bergambacht en VLD uit Dordrecht. Meest recent is de ‘megafusie’ van Caspar de Haan en De Variabele, waarbij dit laatste bedrijf al een samenvoeging was van oorspronkelijk drie bedrijven in het midden en oosten van het land.

Delen van kennis

Naast schaalgrootte, slagkracht en synergie is in alle gevallen het delen van kennis en ervaring een belangrijke motivatie. De marktvraag bij opdrachtgevers – met name woningcorporaties, maar ook zorginstellingen – wordt immers steeds complexer en kapitaalintensiever. Dit heeft alles te maken met de enorme duurzaamheidsopgave die voor ons ligt. Naast schilderwerk en groot onderhoud, worden kennis en capaciteit verlangd op het gebied van energetische maatregelen. Prefab-oplossingen worden steeds belangrijker om zowel de overlast voor bewoners, de kosten voor de opdrachtgever als de benodigde hoeveelheid arbeidskrachten in de hand te houden.

Kapitaalkrachtige partijen

Langlopende prestatieafspraken met grote partijen en het ontwikkelen van renovatieconcepten voor betaalbare verduurzaming zorgen ervoor dat je veel kennis en werkkapitaal in huis moet hebben, maar ook financiële zekerheden voor de langere termijn. Logisch dat steeds vaker externe kapitaalkrachtige partijen participeren. Zij zien dat dit geen fusies zijn om louter efficiënter te werken, maar om elkaar te versterken en te groeien. Zij haken graag aan. Een zekere investering, omdat de marktvraag onverminderd groot zal blijven. Heb jij je verbonden aan en partij die het verschil kan maken op het gebied van energietransitie en circulair werken, dan ben je spekkoper. En vastgoedonderhoudsbedrijven hebben aangetoond dat zij dit in de bestaande bouw het beste te kunnen doen, met oog voor de bewoners.

Reacties? w.mooij@eisma.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Online Bouw Academie presenteert E-learning RGS

Potkwast 4: Wat is de drone-droom?

Megafusie tussen onderhoudsbedrijven Caspar de Haan en De Variabele

Zuidelijke Schildersvakopleidingen pakken samen door

Texelse schildersbedrijven bundelen de krachten


Naar archief >