Onderhoud in brede zin • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Onderhoud in brede zin


Er zijn heus nog wel andere manieren om naar onderhoud te kijken dan alleen in relatie tot corporaties en resultaatgericht vastgoedonderhoud. Dat RGS-denken houdt de sector in een bepaalde hoek, waardoor we andere dingen missen.

Je hoort ze niet zo vaak, maar er zijn ook grote (van oorsprong) schildersbedrijven die helemaal niet zo gericht zijn op woningcorporaties. Die corporaties hebben natuurlijk wel heel veel vastgoed in beheer, maar ondertussen hebben ze ook niet een zee aan middelen en moet altijd alles steeds maar goedkoper en efficiënter. Daar ga je van resultaatgericht samenwerken: zo slim mogelijk met de beschikbare middelen aan de gang zodat iedereen er nog wat aan overhoudt. En die bedrijven zitten nu erop te hopen dat er eindelijk eens Groot Geld loskomt om de energietransitie mogelijk te maken.

Groot geld, grote jongens

Het is natuurlijk maar helemaal de vraag of áls dat geld loskomt, of dat dan niet gewoon aan de grote bouwbedrijven zal gaan toevallen. Corporaties hebben groot geld altijd met grote jongens verrekend, het onderhoud, daar waren de samenwerkingscontracten voor.

Dorpsschilder in onderaanneming

Je hebt bosjes schildersbedrijven die er nooit aan begonnen zijn, aan die corporaties. Geen mooi werk te maken, geen droog brood mee te verdienen. Die bedrijven zijn vaak geframed als de ‘papa-mama-bedrijven’ die het niet zouden redden, of tot een soort dorpsschilder zouden wegzakken of als onderaannemer bij de grote vastgoedonderhoudsbedrijven zouden mogen aankloppen.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Integraal naar assets kijken

Maar ik ken meerdere van die bedrijven die een heel andere koers zijn gevaren, heel andere klantgroepen bedienen en ook heel andere denkwijzen hanteren. Zoals denkwijzes die meer uit het maintenance-denken komen. Een internationale manier om naar ‘assets’ te kijken, waarbij vastgoed steeds meer als onderdeel van het bedrijfsproces gezien wordt en dus integraal aan belang wint.

BOEIend denken

Of denkwijzes die samenhangen met BOEI; integrale veiligheid en duurzaamheid van gebouw, installaties en alles wat er omheen hangt. Ik ken trouwens ook schildersbedrijven die heel bewust zich niet volkomen op corporaties gericht hebben maar aan spreiding gedaan hebben. Die kunnen dus een RGS-contract met je aangaan en je gevel aanpakken, ander keukentje er in, maar ook je stijlkamers restaureren en je torenklok vergulden.

Uw topverslaggever

Kijk je anders naar onderhoud, dan krijg je een heel ander schildersbedrijf en veel minder eenduidige branche. Ik las dat het bestuur van de brancheorganisatie zich versterkt heeft met een directeur uit die ándere wereld: van een bedrijf met een andere insteek dan corporatiewerk. Hulde! Kijk anders dit diepte-interview door uw topverslaggever er nog maar eens op na:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

SchildersVAKTV: Vandersnoek pakt flat in voor RGS-project

Nieuwe ‘Maatlat’ gaat onderhoudskundigen indelen

SchildersVAKTV: de serie compleet, laatste studentenvideo

Symposium: heel grote uitdagingen voor schildersbranche

Prowonen gaat voor RGS


Naar archief >