Blog

Ja, ze komen er weer aan, de dagen vol feestgedruis en gezinsgezelligheid. Met af en toe een dood momentje en uitbuiken op de bank. Zitten ze bij jou thuis dan ook allemaal naar hun eigen schermpje te koekeloeren? Ik zou zeggen: ga zelf ook eens lekker bingewatchen. Over je vak.

Ongeacht de leeftijd van de huisgenoten: op een gegeven moment heb je het als volwassen vakschilder wel een beetje gehad met Peppa Pig, Frozen of The Terminator. Om over Dylan Hagens en Meisje Djamilla maar te zwijgen. Laat de kinderen zich maar volzuigen met de ‘crazy kidstuff’ die Netflix en YouTube te bieden hebben. En ga zelf eens op zoek naar wat je als vakman op het web kunt vinden.

Mag ik dan van harte SchildersVAKTV aanbevelen? Ons kanaal voor de schildersbranche telt momenteel zo’n 162 video’s, waarvan er alleen al dit jaar 100 verschenen zijn. Laat die video’s gemiddeld 5 minuten lang zijn, dan is er een complete werkdag te vullen met ze allemaal bekijken. Dat zou ik zeker niet aanraden. Maar er is wel heel veel te vinden dat echt leuk en interessant is om naar te kijken.

Zoals de wereld van duurzame schilders, zie de vlogs van Richard Hoogstraten. Of zoals de wondere wereld van Erik Winkler, die kabouters metallurgiseert, van vlakglas spiegels maakt en bladgoud op zijde weet te plakken. Alle supergave schilderprojecten van de Nationale SchildersVakprijs zijn er te vinden, plus een leuke film over de feestelijke uitreiking. Maar ook diepgravende gesprekken, onder de naam Toplaag, met een aantal van onze meest vooraanstaande schilderdirecteuren. Interessant om te zien hoe zij over de toekomst van het vak nadenken.

Verder: zie hoe jonge gasten het schildersvak leren en ontdek hoe de schildersopleiding aan het veranderen is, en neem een kijkje in de ateliers van onze allerbeste decoratieschilders. Grappig om te zien hoe Bas Burema zijn huis gebruikt als proeflab en overal geveldelen in verschillende verfmerken geschilderd heeft. Of volg een paar van de vriendelijke colleges van Alger van Maaren over hoe je als schilder met social media kunt omgaan…

En dan zijn er nog de reportages, in het hoge noorden en in het diep zuiden van ons land, van beurzen, over awards, restauratieprojecten, bijzondere apparaten…

Als ik er zo over vertel krijg ik zelf ook weer zin om al die video’s nog eens te bekijken. Een heel jaar schildersbranche in hapklare brokken op je computer, i-pad, tablet, telefoon of smart-tv. Ik weet wat ik ga doen, ergens tussen Kerst en Oud & Nieuw als de kinderen voor Netflix hangen en de dames Sisi aan het kijken zijn. Fijne dagen en tot volgend jaar.

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.