Blog

Museum op straat

Een groot aantal Nederlanders gaat er in juli of augustus weer enkele weken tussen uit. Veel schilders werken liever door vanwege de volle orderportefeuille en het mooie weer.

Zij gaan – om deze praktische redenen – liever in de herfst- of winterperiode op vakantie en nemen in de zomer slechts één of enkele dagen vrij. Een leuk dag-uitje voor hen is de Blind Walls Gallery, een tour langs fraaie muurschilderingen in Breda.

Op circa zestig blinde muren en (tijdelijke) schuttingen in Breda zijn sinds 2015 muurschilderingen verschenen, gemaakt door (inter)nationale talenten op het gebied van grafisch ontwerp, street art, typografie en illustratie. De schilderingen, uitgevoerd met muurverf of spuitbussen, verbeelden de verhalen van de stad. De Blind Wall Gallery is een samenwerking tussen het grafisch samenwerkingsverband Graphic Matters , de gemeente Breda en  pandeigenaren.

De Blind Walls Gallery is, volgens hen, een museum op straat. Internationale en nationale kunstenaars maken doorlopend muurschilderingen geïnspireerd op verhalen uit de stad. Elk jaar groeit de collectie. Het project wordt alom gewaardeerd. Zo kreeg het vorig jaar zelfs de Brabantse Erfgoedprijs 2017 toebedeeld, voor het op hedendaagse wijze ontsluiten van immaterieel erfgoed.

De Blind Wall Gallery is met afstand de grootste ‘kunstgalerij’ van Breda. “Het is niet onze bedoeling de hele stad onder te schilderen.  We zoeken alleen plekken waarvan we denken dat onze kunst iets toevoegt”, aldus de initiatiefnemers.

Kortom: een mooi dag-uitje voor geïnteresseerden. Iedere laatste zondag van de maand is er op inschrijving een rondleiding met gids langs de Bredase muurschilderingen mogelijk. Aanmelden via: http://blindwalls.gallery  Wilt u liever een rondleiding of fietsroute boeken met eigen groep langs de Blind Walls? Boek dan een groepsarrangement op een door u gewenste dag.

Maar het is uiteraard ook mogelijk om op eigen houtje langs de muurkunstwerken te slenteren. Zes studenten van Avans Hogeschool in Breda (van de minor Mobile Application Development) ontwikkelden de Blind Walls Gallery App die je langs alle schilderingen voert en achtergrondinformatie geeft. In totaal zijn er drie looproutes ontwikkeld en geeft de app achtergrondinformatie over het werk, de maker en de locatie.

Bekijk hier een filmpje over de Blind Walls Gallery.  Het is absoluut, ter lering en vermaak, de moeite waard om zelf eens een kijkje in Breda te gaan nemen.

 

 

Over Broer Feenstra

Journalistiek was van jongsaf aan een van de passies van Broer Feenstra (1963). Na de middelbare school volgde hij een journalistieke opleiding in Kampen/Zwolle. Daarna verdiende hij jarenlang de kost als freelance-journalist en schreef hij onder andere vele bijdragen voor Eisma's Schildersblad en SchildersVakkrant.
Sinds 2006 is Broer Feenstra als (adjunct-hoofd)redacteur in vaste dienst bij Eisma’s Schildersblad en levert hij daarnaast nieuwsberichten voor Schildersvak.nl én aan ieder nummer van SchildersVakkrant.

Bekijk alle berichten van Broer Feenstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.