Blog

Vaak zijn damwandbeplatingen prefab afgewerkt met een kunststof coating,
bijv. plastisol, pvc of vinyl…

Deze afwerklaag is dan met de nagel enigszins te drukken dankzij de gebruikte weekmakers. Ook is dan meestal een leerachtig uiterlijk aanwezig. Deze coating gaat lang mee. Op een gegeven ogenblik denkt de (nieuwe) eigenaar toch aan overschilderen. De ondergrond ziet er nog redelijk uit maar moet een fris kleurtje krijgen.
 
Er zijn verschillende producten op de markt die hiervoor geschikt zijn. De leverancier zal u bevestigen dat hiermee uitstekende ervaringen zijn opgedaan. Juist hierin schuilt een risico. Het is van te voren nooit te bepalen welk type weekmakers er in de oude coating zitten. Zie een weekmaker als een oplosmiddel dat niet verdampt.
 
Er zijn grofweg twee groepen; vrije en gebonden. Vaak worden vrije weekmakers chemisch gekoppeld om uitdrijven te voorkomen. Maar na vele jaren in weer en wind kan dit systeem verzwakken.
 
U gaat schilderen en opeens migreren de losse weekmakers in de vers aangebrachte verflaag. En zorgen daar voor een pikkerig blijvende afwerking. Mijn advies; altijd vooraf een proef zetten, zeker als het tot nu toe altijd goed is gegaan…

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.