Blog

Sta ik met een paar zelfstandige schilders te praten, die groot voorstander zijn van verplichte pensioenen en aov-verzekeringen. Vooral voor anderen, want zij zijn echte ondernemers zonder personeel, ze geven om die anderen.

Ondernemen loont in ons land. Al een tijd ben ik er achter. Onder andere omdat ik regelmatig in gigantische huizen kom, die dan eigendom blijken van een eigenaar van kapperszaken, van een handelaar in kartonnen rollen voor de folie-industrie, van een eigenaar van een vrachtwagenbedrijf… maar onder andere ook door wat succesvolle schilders zo tussen neus en lippen laten vallen of posten op social media. Over reisjes naar verre buitenlanden. Over aanschaffen voor huis en tuin. Over voor hoeveel ze een klus hebben aangenomen en over met hoeveel inleenkrachten ze gemiddeld werken.

Er zijn dus best veel succesvolle zzp’ers. En ze zullen niet allemaal in een huis van drie miljoen euro wonen (alhoewel, met de huidige prijsstijgingen…), maar ze kunnen het er heel goed van doen. En het is ook niet zo dat ze alles zomaar verbrassen. Ik hoor het al jaren en nu is het ook in een onderzoek bevestigd: de zzp’er denkt wel degelijk na over zijn pensioen en over waar hij zich tegen moet verzekeren. De oplossingen die hij daarvoor kiest vallen lang niet altijd binnen normale kaders waarbinnen pensioenverzekeraars en risicoverzekeraars denken. Maar daar zijn het nu net zelfstandig ondernemers voor.

Zoals ik ook heel veel ondernemers ken die zich vooral als schilderdirecteur profileren, maar ondertussen ook wat investeringen in start-ups hebben, wat beleggen in vastgoed of in aandelen, zo zijn er ook heel wat zzp’ers die het dagelijks goed belegde brood verdienen door hun vak uit te oefenen, maar met het overschietende geld heel leuke dingen doen in de vastgoedsfeer, of, om maar eens wat te noemen, in het bedrijf van hun echtgenote, die dan opeens soms wél personeel heeft, én een mooi banksparenproduct.

Wat ik maar zeggen wil: zzp’ers die slecht werk kunnen vinden, die geen eigen onderneming opbouwen en die alleen moeten leven van hun arbeid en daar ook nog eens slecht voor betaald worden door bedrijven die ze inhuren, die zijn er óók. En zzp’ers die zwak en ziekelijk zijn en dus maar kleine klusjes kunnen uitvoeren en daardoor weinig kunnen verdienen.

Ik zou dat wel eens onderzocht willen hebben: het gemiddelde inkomen van de zzp’er in de schildersbranche. Het zou namelijk wel eens enorm positief kunnen afsteken, al ten opzichte van de rest van de bouw, waar vaak meer voorfinanciering nodig is voor een klus, maar al helemaal ten opzichte van andere sectoren, zoals die van pakket- en maaltijdbezorgers.

Pas als daar eens goede, betrouwbare, getallen over beschikbaar waren zouden maatregelen logisch zijn. Zoals een verplichting tot het afsluiten van een pensioen- of risicoverzekering. Praten over ‘de anderen’ die het zo slecht hebben en tegen zichzelf beschermd moeten worden, zonder harde cijfers, ontstijgt het borreltafelniveau niet. Ik geef overigens toe dat het niet makkelijk zal zijn om zulke onafhankelijke en betrouwbare cijfers te vinden.

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

1 reactie op “Meningen over zzp’ers

  1. hugo derksen schreef:

    Ik denk dat je met een jaaromzet van een zelfstandige moet beginnen.
    Hoe haalt hij dit binnen is dit door werkzaamheden die hij voor een ander bedrijf doet (in onder aanneming ) en hoeveel van de omzet is dat,of heeft hij zelf offertes gemaakt bij de klant en is hij alleen voor dit werk verantwoordelijk. Daarnaast werkt hij alleen of huurt hij andere in . Hoeveel zijn de materiaalkosten afzonderlijk de verf, glas, wandafwerking.
    Dan heb je ook al een aardige indicatie van zelfstandige die zzper zijn en bedrijven met een eenmanszaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.