Blog

Er is de laatste tijd veel te doen om een specifieke leeftijdsgroep. Een groot gedeelte van onze medewerkers en/of collega’s valt namelijk binnen deze groep: ‘de Millennials’. Ben je tussen 1984 en 2000 geboren, dan is er -als je de berichten mag geloven- écht iets met je aan de hand!


Nou wil ik helemaal niemand tegen het hoofd stoten maar het blijkt een lastige (leeftijds)groep te zijn (17 – 33 jarigen) om leiding aan te geven. Men zegt dat ze zelfingenomen, egoïstisch, idealistisch, narcistisch en lui zijn. Daarbij menen ze vooral rechten te hebben. Het recht op een goed salaris, geluk en erkenning. En dat terwijl ze nog maar net de starten in het werkzame bestaan. Van leidinggevenden tijdens trainingen hoor ik dat ze deze groep collega’s echt anders ervaren dan de medewerkers die wat ouder zijn. Ze zijn ook nog eens veeleisend en op zichzelf gericht. Waar komt dat allemaal vandaan?

Opvoeding
Om te beginnen houd ik mijn groepen voor dat ‘de Millennial’ het product is van onze generatie; wij zijn misschien niet persoonlijk, maar wel als oudere generatie verantwoordelijk voor dit gedrag. Wij hebben ze zo opgevoed. Ouders hebben lang genoeg tegen hen gezegd dat ze heel speciaal zijn en dat als ze iets willen zij het ook kunnen krijgen. Dan denk je al snel dat alles om jou draait, dat de wereld van jou is en ook nog eens dat alles kan! De schok is enorm, als in ‘het echte leven’ niet alleen jij, maar iederéén speciaal blijkt te zijn en dat niet zomaar alles zo gaat zoals jij dat wil.

Social media
Een andere factor van betekenis blijkt de sociale media. De Millennial is vergroeid aan zijn mobieltje en als je Snapchat en Instagram mag geloven is het leven écht GEWELDIG! Hoe meer ‘likes’ hoe geweldiger! Het fantastische leven dat we leiden wordt breed uitgemeten en iedereen maakt aan de lopende band betekenisvolle dingen mee. Geluk en je gelukkig voelen is de norm, maar wat gebeurt er als je ontdekt dat díe wereld niet geheel overeen komt met de realiteit?
Er zijn daarnaast nog een aantal factoren die van invloed zijn op het gedrag van de Millennial, kijk daarvoor even naar de Youtube-filmpjes van Simon Sinek (‘On Millennials in the Workplace’); een eye opener!

Om leren gaan
Maar wat doen we nu met een generatie mensen die er op een pijnlijke manier, vroeg of laat achter komt dat ze NIET die prinsen en prinsessen zijn? Je krijgen NIET alles wat je wenst en bent ook weleens NIET gelukkig. Het duurt even dat ontdekt dat dit er ook bij hoort, maar dat je er ook mee om leert gaan.

De schuld kunnen we onmogelijk bij de Millennial zelf neerleggen, ze zijn -oneerbiedig gezegd- het product van hun tijd. De vraag is meer hoe je (als leidinggevende) de Millennial kunt helpen de eerste shock te boven te komen; de kennismaking met de ‘echte wereld’. Dan heb ik het nog niet over die Millennials die inmiddels een leidinggevende functie hebben bereikt en hun weg moeten vinden in de aansturing van de oudere generatie.
Met de inzet dat elk bedrijf succesvolle medewerkers verdient, zou mijn aanpak zijn: blijf in gesprek, vraag door, confronteer en help op een coachende manier. Coachen en begeleiden waarbij ‘hard op de inhoud’ en ‘zacht op de relatie’ wordt gestuurd. En verder? Blijf vertrouwen houden, want naarmate de Millennial ouder wordt, komt alles echt wel goed!

Over Wilbert Teunissen

Wilbert Teunissen (1957) is een Bedrijfsadviseur en communicatietrainer bij Savantis. Hij adviseert bedrijven over hun opleidings- en ontwikkelingsvraagstukken. Hiernaast verzorgt Wilbert trainingen op het gebied van ‘soft skills’. Denk hierbij aan: Coachend leiderschap voor de voorman/teamleider, Klantgericht werken en Praktijkopleider.

Savantis is gevestigd in Waddinxveen en verzorgt trainingen voor o.a. de schilders- en onderhoudsbranche.
www.savantis.nl/training of w.teunissen@savantis.nl

Bekijk alle berichten van Wilbert Teunissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.