Blog

Nee, januari is niet de toptijd voor de schilder. Dus bieden we kortingen aan en excuseren ons voor die verdraaide btw-verhoging. Ik zie weinig oproepen aan mensen om nu eens lekker de binnenboel aan te pakken. Dat zou toch de boodschap moeten zijn.

Er hangt een beetje een treurig zweem rond binnenschilderwerk. Het is een alsof we als schilder nu eenmaal naar binnen moeten, omdat we buiten niet uit de voeten kunnen bij regen en storm. En of de mensen alsjeblieft nog een muurtje voor ons hebben om te doen, krijgen ze er nog korting bij ook. Eigenlijk zie ik dezer dagen maar van twee soorten schilderwerk blije posts: van liefhebbers van de verfspuit, die enthousiast compleet uitgeruimde en gedegen afgeplakte kamers te lijf gaan met de airless, plafonnetje erbij, gaan met die banaan. En ook van bedrijven die grote hallen of nieuwbouwprojecten aan het rollen en kwasten zijn: lekker aanpakken, nergens last van. Hier en daar is ook wel iemand trots op een (foto) behang dat mooi recht is komen te hangen.

Wat je in de zomer veel ziet zijn trotse foto’s van glimmende deuren en daklijsten, detailfoto’s van het schilderwerk en totaalfoto’s om te laten zien hoe mooi het geworden is. In de winter zie je dat weinig. Sowieso plaatsen schilders niet veel interieurfoto’s.

Terwijl… ik ken mensen genoeg die netjes de buitenboel laten doen, voor de duurzaamheid en voor de glans, maar eigenlijk nooit nadenken over het binnenschilderwerk. Dat versloft en verstoft en verpoedert door de jaren heen en de mensen merken het niet eens. Waar oktober vooral door de behangwereld is uitgeroepen tot interieurmaand: de mensen gaan weer naar binnen en willen het daar gezellig maken, zou je als schilders januari en februari als ‘balansmaanden’ kunnen positioneren: de kerstboom is er uit, het daglicht neemt toe; je ziet de spinnenwebben zitten en de schilfers op de gelakte binnendeuren, de vegen op de latex, de vetspatten in de keuken. Alle reden om de schilder je huis eens even lekker van binnen onder handen te laten nemen, om zo gesterkt het nieuwe jaar in te kunnen.

Let wel: dan heb ik het nog niet over kleuradvies gehad. Tachtig procent van de Nederlanders woont omringd door spierwitte wanden of een omgeving van RAL 9010, van die werkelijkheid moeten we uitgaan. Opfrissen, purificeren, herbronnen, is dan het hoogst haalbare.  Maar natuurlijk: als we het met de klant over kleur mogen hebben en over hoe die daarmee zijn wereld volkomen kan veranderen, dan staan we natuurlijk nóg lekkerder te schilderen in de winter.

 

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

1 reactie op “Lekker binnenwerk

  1. Ik kan het niet meer met je eens zijn, dan over dit onderwerp! Niks korting, meedenken met je klant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.