Blog

Ze bestaan dus nog écht, na zeventien jaar verbod, na tig generaties watergedragen verf en na diverse slagen in het oplosmiddelhoudende segment: schilders die vinden dat je binnen toch het beste lakwerk levert met oplosmiddelhoudende verf. Maar ja, dat vergélen, he?

Hij zei het echt. En het was geen oud, half blind, half doof kereltje. Het was een frisse jonge kerel. Laat-ie twintig jaar professioneel schilder zijn, dan is het allergrootste deel van zijn werkzaam leven binnenlakken met oplosmiddel verboden geweest. Maar daar gaf hij dus niet om: ‘Met alkydverf maak je toch het beste stukje werk’, zei hij. ‘Tenminste, dat vind ik. Maar ja, dat vergelen, dat is toch vervelend.’

Om die reden bezocht mijn zegsman een bijeenkomst over verfspuiten. Want met spuiten krijg je dus met die verdraaide watergedragen lak wél een strak resultaat, wist hij. En daar heeft hij dan in ieder geval gelijk in. Maar met de kwast of de roller krijg je met de huidige watergedragen lak óók een mooi resultaat, kan ik je vertellen. Ik heb daar voorbeelden genoeg van gezien.

En met sommige oplosmiddelhoudende verven krijg je binnen ook een goed resultaat. Dat wil ik best toegeven. Maar soms ook niet. Dan hebben we het niet alleen over het vergelen van lichte kleuren, met name die die op delen zijn aangebracht die niet veel buitenlicht vangen, maar ook over tergend lange droogtijden. Zeker als je zo’n moderne high solid ouderwets dik opzet. Dat moet namelijk niet. De ‘lekkere ouderwetse’ alkyd bestaat gewoon helemaal niet meer.

Ach.. als het goed is vertel ik u hiermee niets nieuws. Hoe komt het toch dat er nog steeds schilders zijn die zo koppig zijn? Ik weet wel dat ik nog jaren na het jaar 2000 op projecten van leerbedrijven en zelfs van schilderopleidingen kwam waar het binnen bepaald niet naar water rook. Dus mijn jonge zegsman kan het nog heel goed van zijn leermeester hebben meegekregen: ‘Als het naar peut stinkt is het goed. mijn jongen.’

Is dus niet zo. Het droog niet, binnen, en het wordt geel. En met watergedragen verf zet je met de kwast een mooi stukje werk neer. En ja, dat klopt dus ook: spuiten geeft prachtige resultaten, zowel met latex als met (watergedragen) lak. Moet je er wel echt even een studie van maken, en ook hier geldt: je vak bijhouden. Want ook de verspuitbare lakken en de machines blijven niet eeuwig hetzelfde.

 

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

2 reacties op “Lekker alkydje binnen

  1. Kwadro schreef:

    Jammer dat Jan Maurits het belangrijkste punt vergeet …….
    Waarom watergedragen verven zijn uitgevonden; namelijk om de gezondheid van de schilders.
    Zoek eens op YouTube naar O.P.S.

  2. jan maurits schouten schreef:

    Dag Kwadro, ik noem helemaal geen reden, inderdaad. Het is wettelijk verboden. Dat zou eigenlijk genoeg moeten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.