Ga naar hoofdinhoud

Kozijnen soppen of wiettoppen?


Te druk met uw werk, of hebt u nog tijd gehad om het onwaarschijnlijke verhaal mee te krijgen over de louche ‘werkbemiddelaars’ die met belastinggeld mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het knippen van wietplanten zetten? Ergens ook weer niet zo verbazend. Maar wel jammer. 

 

Wij schrijven in de SchildersVakkrant veel over projecten waar werkzoekenden worden begeleid naar passend werk, met name natuurlijk naar de schildersbranche, want daar ligt onze focus. Mooi hoor, hoe in alle hoeken van het land plukjes schilders worden opgeleid. De basisgedachte is over het algemeen hetzelfde: onderzoek de motivatie van de kandidaten en hun werkbereidheid, geef ze dan een crash-course van een paar weken en laat ze dan op een jaarcontract aan de slag gaan bij een echt bedrijf. Of zo’n persoon het werk leuk vindt blijkt dan in die snuffelperiode. Of er een goede schilder uitgroeit moet gaandeweg blijken.
Ik denk dat er grote groepen jongeren zijn waarvoor dit de perfecte ‘niet lullen maar poetsen’ manier is om aan een serieuze baan te komen. En ik durf te wedden dat er, naast “gewone” productiekrachten ook echte toppers tussen blijken te zitten waar we als branche nog lang plezier van kunnen hebben.
Er zijn ook andere, meer bedachtzame trajecten, met twee jaar in werkend-leren verband en zo naar vakvolwassenheid toegroeien. Dat is ook een weg en voor menig geïnteresseerde de beste weg.

Uit eigen zak?

Elke keer als we zo’n onderwerp weer bij de kraag pakken vragen we even door naar de financiering. Dat is bijna nergens hetzelfde. Zo heb je bedrijven die het gewoon helemaal uit eigen zak betalen: werving, selectie, crash-course en opleiding. (zie de video over Van der Ende Steel Protectors Academy die ik maakte).
Je hebt ook het branche-inititatief van OnderhoudNL en de uitzendbureau’s Faber Personeelsdiensten, Randstad en Opstap in samenwerking met de Schildervakopleidingen. Daar gaat geld van de leden van OnderhoudNL in, en zogenaamde ‘sectorgelden’.
En dan heb je plaatselijke initiatieven, vaak genomen door uitzendbureau’s die natuurlijk zitten te springen om personeel (zie de video die ik maakte over het initiatief van Flextra en Savantis in Bergen op Zoom). Daar investeert het uitzendbureau uit eigen zak, en in dit geval werd er ook gebruik gemaakt van ‘sectorgelden’, maar dan voor de uitzendbranche.

Laatste kans

De laatste tijd lopen we steeds meer tegen initiatieven aan met organisaties waar we nog nooit van gehoord hebben, al dan niet in samenwerking met uitzendbureau’s die we dan weer wel kennen, maar  soms ook helemaal niet. Dat zijn de initiatieven die uit de Participatiewet voortvloeien. Waar de ‘sectorgelden’ uit een eindig potje subsidie komen, is dit participatiegeld veel structureler: gemeenten hebben de opdracht (en het komt hen financieel beter uit, wegens de kosten van uitkeringen en dergelijke) om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer te laten participeren in de samenleving. Daar wordt budget voor vrij gemaakt en daar worden partners voor gezocht. Dat zijn die nieuwe bureau’s met voor ons onbekende namen.
In die wereld kunnen de obscure wiettopper uit mijn inleiding inspringen: richt een bureautje op, geef het de aanschijn van een arbeidsbemiddelingsinstelling, en het geld begint te stromen. In die zelfde wereld zie je nu dus veel arbeidsgehandicapten, statushouders, laag-opgeleiden hun vaak laatste kans grijpen om iets van hun leven te maken.

Participatiemachines

Conclusie: die participatiewet heeft heel wat in beweging gezet waardoor heel wat mensen zicht op goed en eerlijk betaald werk krijgen. De huidige ophef zal zorgen dat er strengere regulering komt. Hier ligt een grote kans voor de branche om zich, met zijn regionaal gerespecteerde opleidingsinstituten, te profileren als betrouwbare, participatiemachines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Meiden ‘snuffelen’ aan bèta en techniek op Girls’ Day

Mewa investeert in AI-gebaseerde lichaamsmeting

‘Bijna helft werkenden redt het niet tot pensioen’

Brandbrief over zero-emissiezones

Helft eigenaren stelt woningonderhoud uit


Naar archief >