Blog

Ik wilde wel eens mijn gang veranderen. Ik had boven nog een mooie aquarel hangen in prachtige groentinten. Om dit schilderij mooi te integreren bij de rest van de gang besloot ik een klein muurtje in de lichtgroene tint te schilderen die ook in het schilderij voorkomt.

 

Naar de bouwmarkt.

Ik ga eerst zoeken bij de standaard collectie. Je weet maar nooit. Maar al snel zie ik dat dit niet gaat lukken. Dan maar op kleur aan laten mengen. Een vriendelijke medewerker vroeg mij of ik het huismerk verf wilde of Histor. Daar ik een bloedhekel heb aan klussen kies ik normaliter voor de beste verf. Eigenlijk ga ik dan naar een zaak waar ook een professionele kwaliteit verkrijgbaar is. In dit geval was het verschil met de ondergrond niet zo groot dus koos ik in een onbesuisd moment voor het huismerk.

De frustratie.

Nu is die muur niet zo groot, maar wel lastig met allerlei hoeken. Enfin binnen een uur was het klusje geklaard. Ik vond al wel dat de kleur erg blauw leek, maar verf wil nog wel eens wat anders opdrogen. De volgende ochtend leek mijn muurtje echter nog net zo blauw als de vorige dag. U kunt begrijpen dat ik als kleurspecialist zwaar gefrustreerd naar mijn muur stond te kijken. Had ik het nu zo fout ingeschat? Nee, ik had er tocht echt bijgestaan toen ze bij de bouwmarkt het nummer intypte, dus dat kon het niet zijn. Dus stalen en meetapparatuur erbij. En inderdaad de kleurmeter gaf aan S 0507 B80G en geen S 1005 G30Y. Bij nacontrole met de kleurstaal, altijd dubbel checken,  bleek  S 0507 B80G toch de juiste match te zijn. Nu zeggen deze nummers lang niet iedereen iets en op de foto zie je natuurlijk maar een  ministaal. Bovendien heeft niet elk beeldscherm eenzelfde kleurweergave.  Maar op een muur vermenigvuldigt zich dit effect en dus het verschil. In plaats van een vriendelijk zacht groen was het licht badkamerblauw. Nu is het zo dat de rest van mijn gang warm wit is en dat dit in combinatie met het lichte badkamerblauw smotsig  leek. Ook mijn groene aquarel werd er niet bepaald mooier van. Ik vond het afschuwelijk lelijk.

Dus terug naar de bouwmarkt. 

Verf, stalen en mijn kleurmeter mee. Ik kan natuurlijk niet verwachten dat mijn geverfde kleurstaalje genoeg bewijs was. Bij de bouwmarkt zagen zij ook wel dat het niet klopte. Ze snapte echter niet hoe dat kon. Aangezien ik daar niet werk snapte ik het ook niet. Maar goed, ik werd allervriendelijkst te woord gestaan. Mijn aankoop werd vergoed, dus ik kon tevreden zijn.

De aap uit de mouw. 

Een andere medewerkster die mee stond te luisteren, vroeg mij wat ik dan wilde. Zij zei dat het huismerk verf wordt gemengd op een huismerk verfmengmachine met de Histor receptuur. Dit kon nog wel eens een klein verschilletje geven. Nu is het verschilletje tussen zacht groen en licht badkamerblauw in mijn optiek natuurlijk niet gering. Je zou er een hele kamer mee geschilderd hebben! Word je niet echt blij van.

Loopt u maar even mee dan kan ik het u laten zien. Kijk, zei zij: “Wij hebben ook een Histor verfmengmachine en daar komt wel de goede kleur uit. Ik geef de klant altijd aan dat bij ons huismerk de mengkleur enigszins af kan wijken.” Nu, dat was mijn niet verteld, want ik als ‘vakidioot’  wil ik natuurlijk exact de kleur die ik voor ogen heb. En wat iemand betiteld als ‘enigszins afwijkend’ is voor mij geen optie. De kleur die ik wilde kun je benoemen als een off white kleurtype. Dus wit met een fractie kleur. Bij dit soort tinten heb je al gauw een heel andere kleur. Ik veronderstel dat bij meer verzadigde kleuren de afwijking minder zal zijn.

Een goede tip. 

Mocht je binnenkort gaan schilderen en je kunt uit de voeten met het huismerk. Ik moet zeggen dat beide kleuren over warm wit wel in één keer goed dekte, maar neem dan een standaardkleur. Wil je toch echt de kleur die je hebt uitgezocht neem dan een merk met eenzelfde merk receptuur en mengmachine. Koop ook je benodigde verf in een keer. Zelfs bij een gelijk kleurnummer uit dezelfde mengmachine wijkt de kleur vaak nog een fractie af en dit zie je natuurlijk wel. Kijk, uiteindelijk heb ik hier toch weer mijn verf gekocht en ben ik niet naar de andere kant van de stad gereden voor de speciaalzaak. Wat vriendelijk personeel al niet waard is. Wel handig als al het personeel van deze kennis op de hoogte is. Mijn muurtje is weer geschilderd en ik vind het prachtig.

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.