Blog

Kleur is en heel doeltreffend middel om een gebied een bepaalde eigenheid te geven, maar soms is het wel een beetje heel veel van één kleur.

De gele schreeuw.

In Ede wordt op dit moment een wijk herbouwd. De oude woningen en flats zijn allemaal afgebroken zodat een nieuwe wijk kan verrijzen. Ik schat dat er ongeveer vijfhonderd nieuwe woningen worden gerealiseerd, maar dat kunnen er best wel meer zijn. De architectuur is divers zoals u op de foto’s kunt zien, maar wel allemaal okergeel! Nu is okergeel een prachtige kleur. Zonnig, vriendelijk en optimistisch. Maar een totale gele wijk van dergelijke afmetingen is alleen nog maar heel erg veel geel.

DSC02244   DSC02236   DSC02233

Kleur en kleurkwantiteit.

Kleurkwantiteit heeft betrekking op de verhouding in grootte. Goethe (1749-1832) heeft destijds al een bruikbare getallen-verhouding opgesteld. Geel 9, oranje 8, rood 6, blauw 4, groen 6. Geel heeft dus veruit de meeste aandachtwaarde van alle kleuren en zou dan ook  in verhouding het kleinste oppervlak moeten hebben. Afgezien van de plaatsing en de intensiteit van het geel. Je zou dus zo kunnen stellen: de gele wijk zou kwantitatief in Ede wel in goede  verhoudingen zijn, maar als wijk totaal uit verhouding. Met andere woorden: de wijk is ernstig disharmonisch en disharmonie in kleur ervaren wij niet als prettig. Net zo min als disharmonische muziek of een disharmonisch leven.

Beter!

Ter vergelijking wil ik u graag enkele foto’s laten zien van een vergelijkbare gele wijk in een vergelijkbare architectuur. Het jachthaventje in Vreeswijk. Hier is ook kwantitatief veel geel gebruikt. Maar! Het betreft hier enkel dit pleintje om de haven. Bovendien is het geel in diverse ritmische nuances toegepast. Ritme is ook zo’n begrip dat zowel in de muziek als in ons leven belangrijk is. Aritmische muziek is niet fijn en een aritmische hartslag moet echt behandeld worden. En ja die flats. Persoonlijk vind ik deze hier ook een beetje teveel van het goede, maar het pleintje is prachtig en geeft je echt een vakantiegevoel.

DSC02268   DSC02266

Juist ja!

Nu zult u waarschijnlijk wel denken, maar dit is toch ook niet echt harmonisch want dit is ook veel geel. Nee het is inderdaad niet helemaal in harmonie, maar wel veel beter dan de Edese wijk. De ruime opzet en het water compenseren het geel voor een groot deel. En zoals ik al schreef zijn die grote flats hier in mijn optiek ook teveel van het goede.

En u?

Nu ben ik eigenlijk ook wel heel nieuwsgierig hoe u deze wijken ervaart. Dus als u hier heel toevallig woont, eens langs komt of er al eens geweest bent dan ben ik benieuwd naar uw mening. Wat vindt u ervan? Voor Ede geeft u op uw TomTom Doornlaan aan en voor Vreeswijk IJzerwerf. Tot horens.

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

8 reacties op “Kleur en stedenbouw.

 1. Wena Brussaard schreef:

  Het jachthaventje in Vreeswijk is vanuit Feng Shui oogpunt door het gebruik van kleur grijs/antraciet beter in balans (metaal element verzwakt het te dominante aarde element). In Ede wordt de disharmonie versterkt door de rode daken (vuur element creëert aarde).

 2. Marijke van Loon schreef:

  Ja Wena, daar had ik nog niet bij stilgestaan.

 3. Chris van Dijk schreef:

  Onbegrijpelijk dat bij projecten van zo’n omvang niet de moeite wordt genomen om vooraf advies te vragen aan kleur specialisten zoals Marijke van Loon en zodoende een veel mooier resultaat te bereiken.

 4. Hans Warmenhoven schreef:

  helemaal eens met Chris, er zou een meldingspunt moeten zijn bij elk initiatief van nieuwbouw of renovatie waarbij Kleur en Beleving ingepast in het karakter van de woonomgeving aandacht krijgt. missers als hierboven worden dan voorkomen. bevordering van het sociale leefklimaat werkt preventief mbt het voorkomen ongewenst gedrag enz.
  zo ook bij de inrichting van winkelcentra, dit maakt het extra aantrekkelijk en versterkt het USP (Unique Selling Point) ervan.

 5. Marijke van Loon schreef:

  Hans en Chris, Ik ben het helemaal met jullie eens. Voor wat betreft het preventief voorkomen van ongewenst gedrag. Marnix Essink-Smeets heeft een onderzoek hiernaar gedaan en is tot de conclusie gekomen dat je ongewenst gedrag kunt voorkomen door op de juiste manier de openbare ruimte in te richten.

  Hans. Een degelijk meldpunt zou ik geweldig vinden, maar dan wel met de juiste bezetting.

 6. Hans Warmenhoven schreef:

  hallo Marijke, is er niet ergens een procedure van aanbesteding of entree bij de overheid, sociale zaken en justitie bijv. waar dit kan worden aangekaart? in samenhang met het onderzoek zou de overheid daar toch iets mee moeten doen. dit is het eerste verdient zonder meerkosten. ook bouwend Nederland kan hier z’n voordelen mee doen. ik ben helaas niet zo bekend met de wandelgangen anders zou ik er gerust een wandeling voor over hebben.

 7. Marijke van Loon schreef:

  Hans, Helaas ben ik ook niet zo goed op de hoogte van die wandelgangen. Wel heb ik samen met een communicatiedeskundige een idee ontwikkeld, maar dat is nog erg primair. Dit moeten we eerst uitwerken.

  Het is echt jammer dat hier niet meer aandacht aan wordt besteed. Vanmorgen had ik een klant aan de lijn waarvoor we vorig jaar een ontwerp gemaakt hebben. Het probleem was dat de mensen niet graag in deze wijk willen wonen. Het ontwerp had als doel om de wijk een beter imago te geven. Het is in de uitvoerfase en nog lang niet af, maar zelfs omwonende reageren heel positief op de nieuwe situatie. Kleur is een relatief goedkoop middel om en wijk of complex een duurzaam beter imago te geven. Enkel het bewustwordingsproces moet nog meer op gang komen.

  Voor wat betreft het aankaarten. Ik heb met twee professoren gesproken die op dit gebied werkzaam zijn. Het probleem wordt wel erkent, maar daar is het tot nu toe bij gebleven.

 8. hans warmenhoven schreef:

  dank voor je reactie Marijke.
  hebben de prof’s niet een contact in de een of andere richting?
  of dor voorgaande projecten zover je weet.
  juist reacties van bewoners maar ook van de gemeenteambt. zijn belangrijke testemonials. je zou er bijna een “kleurig zwartboek” over schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.