Blog

Kijk het gaat om het taalgebruik. Een sociaal gekleurde wijk heeft taalkundig een andere impact dan een kleurige wijk. Een kleurige wijk impliceert een vrolijke, optimistische, jonge, dynamische, enz. omgeving. Een sociaal gekleurde wijk impliceert precies het tegenovergestelde. Het werkt stigmatiserend en drukt een negatief stempel op de wijk. 

Imput van een kennis.

Via een van mijn contacten kreeg ik laatst weer eens een foto van een "sociaal gekleurde" wijk. Een Vogelaarwijk in Enschede. De Velve Lindenhof om precies te zijn als u daar eens een kijkje wilt nemen als u toevallig in de buurt bent. Op de foto ziet u een oude airy woning van vlak na de tweede wereldoorlog. Niet geïsoleerd en gedateerd. Dus voor dit complex een nieuw warm eigentijds jasje.

 

Het resultaat.

Een nieuwe geïsoleerde gevel en een nieuw eigentijds aanzicht. Een donkere gevelsteen zoals je tegenwoordig overal ziet. De architect, ik heb geen idee wie dit is, heeft bedacht dat de huidige trend van antracietkleurige kozijnen hier geen goed idee was. Hier woont immers een multiculturele bevolking die van huis uit kleurrijke streken komt. Het resultaat ziet u natuurlijk al op de foto.

 

Stigma.

Zou u denken dat als dit een koopwijk zou zijn de architect dezelfde kleuren zou gebruiken? En zo ja, denk u dan dat er ook maar één huis zou worden verkocht of niet vóór het verhuizen overgeschilderd zal worden? Zou het redelijk zijn om te denken dat de bewoners van deze wijk hier ook niet blij mee zijn?  Als je deze bewoners zou vragen waar ze willen wonen, wat denkt u dan voor antwoord te krijgen? Zou het kunnen zijn dat ze gewoon in een mooie stijlvolle wijk willen wonen zoals de meeste van ons ambiëren?

 

Respect.

Iedereen van Balkenende tot Ali B heeft het over respect, maar als we de omgeving voor onze medemens bepalen dient dit ook met respect te worden gedaan.  Kleur is een belangrijke beelddrager voor de wijk. Sociale woningbouw komt nóóit en te nimmer van haar stempel af als we ons dit niet realiseren!

 

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.