Blog

De laatste tijd krijg ik nog wel eens een mail van aspirant “collega’s”. Wil ik mijn werkzaamheden uitbreiden en zit ik verlegen om een collega in het hoge noorden? Ik ben nu nog schilder, maar wil kleuradvies tot mijn core business maken, maar hoe pak je dit aan? 

De "collega" in het noorden.

Naar aanleiding van mijn kleuronderzoek kreeg ik een vriendelijk aanbod uit Groningen. Zou ik mijn werkzaamheden willen uitbreiden en kan ik daar wel wat hulp voor gebruiken? Ter informatie schreef zij: "Ik heb de opleiding etaleren gedaan en help vrienden wel eens met hun inrichting. Mijn moeder was docent textiel en kunstgeschiedenis dus het zit als het ware in mijn bloed." Vooral dat laatste argument was zeer overtuigend!

Bij nadere informatie bleek dat ze nog nooit van het NCS systeem had gehoord. Geen opleiding heeft in kleur en architectuur en dat ze louter op haar goede smaak en kleurgevoel vertrouwde.

Ik heb haar heel vriendelijk een mail teruggeschreven dat mijn bedrijf niet toe was aan uitbreiding.

 

De huisschilder.

Een aardige man schreef me een mail. Ik ben nu nog schilder en heb een eenmanszaak, maar zou in de toekomst toch kleuradvies als mijn core business willen maken. Zijn 06 stond vermeld dus ik heb hem even gebeld. Ook hij had nog nooit van het NCS systeem gehoord en ook geen enkele opleiding in die richting gevolgd!

 

Beiden zijn onbewust onbekwaam. Immers als je niet weet wat je mist mis je ook niets!

 

De binnenhuisarchitect.

Weer een mail. "Ik ben binnenhuisarchitect. Ik heb in mijn opleiding wel kleurenleer gehad, maar dit is bij lange na niet toerijkend om een gedegen advies te leveren. Ik zou nog graag een opleiding in kleur volgen. Weet jij waar dit mogelijk is want ik kan enkel een opleiding vinden in Sidney".

 

Deze binnenhuisarchitect is bewust onbekwaam, maar wil zich wel graag bekwamen.

 

Het probleem.

Inderdaad, het is moeilijk om je hierin te bekwamen. Zelf ben ik hier ongeveer 30 jaar geleden mee begonnen. De LOI opleiding was en is de enige kleuropleiding voor de architectuur. De Nederlandse Kleurenschool waar ik als freelance docent les geef, bestaat ook sinds enige jaren. Maar deze is nog enkel toegankelijk voor architecten, binnenhuisarchitecten en stylisten. Hiernaast heb ik cursussen gevolgd van buitenlandse kleurspecialisten en veel gelezen over kleuren- psychologie en kleur in de bebouwde omgeving. Kortom alles wat ik aan kleurkennis heb in 30 jaar bij elkaar gesprokkeld.

 

Maar die architecten, binnenhuisarchitecten en stylisten dan?

Die hebben dus ook geen opleiding in kleur! Bij de architectenopleiding is kleur er lang geleden uitbezuinigd. En natuurlijk zijn er architecten die een soortgelijke weg hebben bewandeld als ik, maar verreweg de meesten vertrouwen op hun goede smaak of hun partner.

Binnenhuisarchitecten hebben wel kleur in hun opleiding gekregen. Het probleem hierbij is dat deze opleidingen vaak gelieerd zijn aan kunstacademies. Je leert dus wel met kleur omgaan, maar alleen op je eigen gevoel. Dus niet vanuit de behoefte van de gebruiker.

Voor stylisten geldt eenzelfde verhaal.

 

En nu?

Mocht je aspiraties hebben om kleuradviseur te worden dan is mijn advies: volg de LOI opleiding en maak je het NCS systeem eigen. Lees alles wat los en vast zit over dit onderwerp. Goolgle is hierbij een goed hulpmiddel. Wees kritisch, er wordt ook erg veel onzin over kleur geschreven!

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.