Blog

De schoonste muurverf? Waarschijnlijk wel. Dat zegt Eric van Keim tegen mij als ik hem doorvraag over de nieuwe Keim Innostar binnenmuurverf. Natuurlijk is dit een onderwerp dat moeilijk vergelijken voor mij, als schilder. Ik heb helaas geen lab in mijn werkplaats. Maar het zegt wel wat over de ambitie van Keim. Een zeer schone, duurzame en concurrerende binnenmuurverf in de markt zetten.

Innostar
Net als menig muurverf van Keim is ook deze muurverf een sol-silicaat. Dat betekend dat deze ook toegepast kan worden over oude acryl muurverf heen. De hechting is daarop geen probleem. Deze muurverf bevat dan ook geen acrylaten en is fossiel vrij. Dit maakt het een geurloos en ecologisch product. Zeer geschikt voor gevoelige toepassingen zoals kinderkamers (geen langzaam uitredende weekmakers), ziekenhuizen en scholen. Maar door zijn mooie matte en kleurechte uitstraling ook zeer geschikt voor regulier sauswerk.

Praktijk
Mijn praktijktest met deze muurverf betrof een grote woonkamer. De wanden waren voorzien van een laag vers Roodband pleisterwerk. In principe kan de Innostar zonder voorstrijk op pleisterwerk maar voor een beter rendement en mooier eindresultaat besloten wij de ondergrond voor te behandelen. Het meest geschikte product hiervoor is Keim Soliprim. Een waterig silicaat voorstrijkmiddel. Deze werd aangebracht met een blokwitter. De laag voorstrijk verdween meteen diep in de ondergrond. Na voldoende droging gingen we verder met de muurverf.

Keim Innostar

Sauzen
De verf is te verwerken met kwast, roller en spuit. Ik gebruikte een standaard roller. Deze spetterde wel iets meer dan ik van andere muurverven gewend ben. Bij navraag werd een kortharige viscose roller geadviseerd. Dat is dan voor de volgende keer. Het spetteren was overigens wel te overzien. Verder verwerkt Innostar net als andere muurverven. Snijden met de kwast ging prima. En het rollen op de voorbehandelde ondergrond ging heel soepel. Na een laag waren de wanden al erg mooi. Maar op verzoek van de klant toch een tweede laag aangebracht. Met een mooi mat en streeploos resultaat.

De schoonste?
Ik heb geen idee. De vergelijking met reguliere acrylmuurverven zal Innostar het makkelijk winnen. Zeker omdat dit product beschikt over het zwaarwegende NaturePlus certificaat. Maar of het uiteindelijk de schoonste zal blijken, dat laat ik liever over aan de geleerden. Wat ik als schilder wel weet is dat deze verf geurloos werkt, snel droogt en schrobvast is. Zeer mooi mat met een fijne verwerking. Minpuntje is dat donkere kleuren niet leverbaar zijn en het iets meer spettert. Verder is dit een aanrader voor iedereen die veilig en schoon wil werken met een heel betaalbaar, premium muurverf.

Over Richard Hoogstraten

Richard Hoogstraten (1971) heeft na de schildersopleiding van het Nimeto diverse functies binnen de schildersbranche bekleed. Van medewerker van een verfgrossier tot verftechnisch adviseur en van voorman in een schildersbedrijf tot houtrotinstructeur. Ook heeft hij zes jaar een eigen schildersbedrijf gehad. Na wat omzwervingen begon hij in 2013 opnieuw een schildersbedrijf, dat kiest voor milieubewust schilderen. In zijn blogs gaat hij in op de (on) mogelijkheden van duurzaam schilderen.

Bekijk alle berichten van Richard Hoogstraten

5 reacties op “KEIM voor binnen

 1. Dick Visse schreef:

  Zelfde kleurenwaaier als voor de traditionele Keim en de Le Corbusier waaier?

  • Ja, liefst wel. Sommige groothandels zetten de KEIM zo onder de universele mengmachine maar laten kleuren bij Keim zelf (uit bijvoorbeeld genoemde waaiers) heeft de voorkeur. De eigenschappen van de verf blijven dan veel beter behouden.

 2. Verf-Totaal schreef:

  Richard, handige tip! Ik kende dit merk nog niet.. Peter

 3. will schreef:

  ik heb het vandaag ook gebruikt op zowel roodband pleisterwerk en op bestaand schilderwerk . bij beide geen probleem en heel goed dekkend . net wat richard verteld hij spat wel meer maar wat water toegevoegd te hebben werd het minder .

  wat is zelf wel ondervond is een geurtje is of lijkt op ammoniak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *