Blog

Soms vallen rolsteigers best mee. Het is ook weer niet dat u er helemáál nooit over nadenkt of helemaal niet weet hoe het hoort! Wat wel altijd (ok: bijna altijd) mis gaat: de kantplanken.

Die ontbreken namelijk bijna altijd. Nu spreken kwade tongen in de rolsteigerhandel er wel van dat er andere, altijd andere, rolsteigerhandelaars zijn die hun steigers zonder kantplanken aanbieden, of in ieder geval bereid zijn om de planken niet mee te leveren tegen een zekere korting aan wie er om vraagt. En dat geloof ik best. Maar ik ga er voorshands vanuit dat uw rolsteiger ooit gekocht is, door u of door de vorige eigenaar, inclusief die kantplanken. Ze moeten dus nog ergens liggen. Op de vloer van de aanhanger, thuis in de schuur of het magazijn, ergens achter, op het erf, onder iets anders.

In ieder geval: u brengt ze nooit aan op de plaats waar ze horen: langs de randen van de platforms, in ieder geval langs het platform waar u aan het werk bent. Het viel me pas weer eens op tijdens een lange wandeling door mijn woonplaats: stalen steiger? Kantplanken. Rolsteiger? Geen kantplanken. (dat van die stalen steigers, dat waren allemaal nieuwbouwprojecten, ik ken daar ook slechte voorbeelden van).

Waarom zijn er kantplanken, en waarom worden ze zo belangrijk gevonden dat ze eigenlijk verplicht moeten worden aangebracht? Ten eerste voor uw eigen veiligheid: je zal maar een gekke zwieper maken en onder de leuning doorschuiven of -rollen. De kantplank verhindert dat. Ten tweede voor de veiligheid voor de mensen onder u. Een pot verf, krabber, schuurmachine is zomaar van de steiger geschopt als er geen kantplank was. En daar zul je maar onder lopen.

Waarom brengt u dan geen kantplanken aan? Omdat ze niet essentieel voor de constructie zijn. Daarom gebruikt u ook zelden de stabilisatoren: recht is recht en vast is vast en als je omhoog kan en aan de slag is het goed. En ze voelen minder essentieel voor de veiligheid dan schoren en heupbeveiliging. Die zet u er dan ook wel degelijk regelmatig in, en op de juiste plaats.

En omdat ze zeker bij een schilder regelmatig in de weg zitten. Door een kantplank kun je niet op je platform gaan zitten. Als ik het me goed herinner mag de gevelzijde kantplank-vrij zijn, mits de steiger genoeg tegen de gevel aanstaat, maar het kleeft zo’n kantplant toch aan, zoiets.

En omdat het dus harde, stevige, lange dingen zijn, met klemmen en scharnieren er aan, die omhoog moeten worden gebracht en aangebracht. En dat is lastig werk en niet leuk, als je net een hele steiger hebt staan opbouwen…

Dus… als iets in de praktijk niet werkt, moeten we het dan nog wel blijven willen? Is er niet iets te verzinnen dat én veilig is én niet in de weg zit én niet lastig is om aan te brengen? Volgens mij is daar alweer een tijd door niemand meer over nagedacht. Moet een plank van hout of aluminium zijn? Zou het niet een net van sterke vezels kunnen zijn, dat opgerold zit in het platform en dat je aan de gewenste kant uittrekt en vastpint aan een staander? Of een soort elastiek dat op een rolletje mee kan naar boven, vastgeklikt en uitgetrokken? Het vraag aardig wat innovatiekracht en doorzetten. Maar wie begint er eens een kantbescherming uit te vinden die de schilder wél aanbrengt?

 

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

21 reacties op “Kantplank noch wal

 1. schilder in de praktijk schreef:

  jan heb jij wel eens in de praktijk als schilder gewerkt , overal zijn voors en tegens .
  wij hebb steigers gekocht jaren terug zonder kant planken en als je op een steiger werkt zet je de omgeving toch af zodat niemand er onder of langs kan komen . dus als er iets van de steiger val staat er niemand onder ,

 2. schilder in de praktijk schreef:

  en al die buitenlandse schilders die nu al niet aan de eisen van de nederlandse wet houden . gebruiken bijna steigers die niet volgens de voorschriften zijn opgebouwd ,

 3. Jan Maurits schreef:

  Nou.. ik constateer dat de Nederlandse schilder zijn kantplanken zelden monteert. Wat wel voorschrift is. En nooit terrein rond zijn rolsteiger afzet. Wat dan ook alleen in uitzonderlijke gevallen moet. (winkelstraten, steegjes ed). Hoe ver moet je je terrein afzetten om veilig een krabber van de steiger te trappen?

 4. Roy schreef:

  Potverdorie jongens, dat heet simpel nadenken. Waarom kunnen weinig mensen meer netjes werken? Neem een bak met spullen mee die je nodig hebt, zet die neer op de plek waar je niet werkt en je hebt ruimte genoeg. Maar omdat we allemaal met zoveel dingen tegelijk bezig zijn vallen er ongelukken. Die kantplanken zijn echt lastig, maar een schraper hoort niet op de plank maar in een bak. Veel regels worden echt overtrokken!

 5. Van Henert schreef:

  Ik denk dat als je kanplanken gaat gebruiken,zeker op smalle steigers. Hierdoor ga je juist ongelukken krijgen. Zeker als je soms moet zwitsen van sta hoogte wat wel eens voorkomt. Het is niet een kwestie van niet willen maar moedeloos dat Nerdeland weer voorop moet lopen met een regel.
  Boven winkels en hele drukke ruimtes ok. Vaak staan die al in vaste steigers.

 6. Nanno schreef:

  Ik irriteer me mateloos aan het feit dat een klein groepje mensen de wetgeving en arbo eisen bedenken en dat er geen slimmere oplossingen komen en die VERPLICHT door de fabrikanten moet worden toegepast. Het wordt weer bij de gebruiker neer gelegd. Het is niet moeilijk om een kantplank vast te maken aan de platforms d.m.v. scharnieren en een klikmechanisme om ze overeind te zetten. ALTIJD vast en aanwezig en NOODzakelijk om overeind te zetten om door het luik te moeten. En over het luik gesproken; Ik heb al zo vaak klem gezeten, mijn vingers ertussen gehad of mijn scheenbeen beschadigd door de manier hoe deze is gehanteerd. Met een nylon bandje waardoor je hem niet volledig open kan zetten en dus constant dicht valt. Met die kantplank hoef je dat bandje niet meer te gebruiken en ik wens er een MAGNEET op te hebben om hem open te kunnen laten staan. Ik zou zo graag in dat clubje wetgeving makers willen zitten…. Dan heeft straks iedereen plezier van een deugdelijke steiger.

 7. Jan Maurits Schouten schreef:

  Nanno: zo klein is dat groepje niet, er zijn veel mensen bij betrokken. Fabrikanten, het ministerie, veiligheidskundigen, brancheverenigingen etcetera. Maar ik ben het met je eens dat er nog veel geïnnoveerd kan worden.Overigens vermoed ik dat de luiken expres zo gemaakt worden dat je ze niet makkelijk kunt openzetten. Ze moeten namelijk dicht zitten als ze niet gebruikt worden. Wie iets uitvindt waardoor het luik vanzelf opengaat als je er aankomt met je handen vol mag van mij de Nobelprijs krijgen.

  • Nanno schreef:

   Ohwww… de groep is dus TE GROOT?? Teveel meningen en eigenzinnigheid bij elkaar dus. Ja, de luiken dienen dicht te vallen zodat je niet in het gat kan vallen… Dit omdat er vroeger iemand zo dom was om het luik niet dicht te doen. Maar over de opbouw, plaatsing etc wordt niet gekeken. Als ik er 1 huur, krijg ik geen handleiding of instructies, dus mag ik het lekker zelf uitzoeken. Dus wat doet de wetgeving hier dan nog in? Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn, we maken het moeilijk.

   • jan maurits schreef:

    De groep is niet te groot of te klein, maar er zouden misschien andere regels kunnen komen. En er wordt veel gedaan aan het verstrekken van handleidingen, onder andere door de VSB, branchevereniging van steigerleveranciers en -bouwers. Die heeft heel praktische handleidingen voor alle soorten steigers. En sommige bedrijven hebben de instructies op de platforms zelf gezet of via een QR-code die je met de smartphone kunt inlezen. Verder geldt ook nog de arbocatalogus, al is die bij de schilders eigenlijk onvindbaar sinds OnderhoudNL uit Arbouw gestapt is. Het is nu een aanhangsel van http://www.veiligmetverf.nl.

    • Beste Jan Maurits,
     Alle goedgekeurde arbocatalogi in Nederland zijn sinds jaar en dag te vinden op http://www.arboportaal.nl, de site van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op het gebied van arbeidsomstandigheden. Op de site van OnderhoudNL vindt men de directe links naar de arbocatalogi via http://www.OnderhoudNL.nl/arbocatalogi.

     • Prachtig, natuurlijk, dat arbo-portaal. Maar zoekt men op het woord ‘steiger’: 0 resultaten. Zoekt men op het woord ‘schilder’: 1 resultaat. Namelijk ‘Schoenherstellers’.
      Via de link op OnderhoudNL kom je dan wel op de goede plek, maar ook dan is er een gebruiksaanwijzing nodig. Na het lezen daarvan snap ik het iets beter. Dan nog vind ik op het woord ‘steiger’ niets. Uiteindelijk levert weer wat zoeken de volgende zin op:
      ‘Gebruik http://www.werkveiligophoogte.nl voor de selectie van een veilige werkplek’. Waarbij dat dus geeneens gelinkt is naar de genoemde website. Advies: vraag eens een goede UX-designer, dan wordt het wellicht bruikbaar.

     • Grappig dat deze site wel gelijk een link maakt van http://www.werkveiligophoogte.nl. Dat is dus al een stuk beter UX-design….

     • jan maurits schouten schreef:

      Inderdaad heel moeilijk te vinden. Op mijn Smattphone onmogelijk om uit te komem bij waar ik vermoed dat steiger-en ladderafspraken staan. Arbouw heeft wel een makkelijke site. Maar daar is OHNL uitgestapt dus zijn de schilders ook uit. Pas vond ik een staartje arbocatalogus via een link met veiligmetverf. Na mijn vakantie maar eens uitzoeken wat daar over steigers staat. Qua handschoenen viel het tegen. NB de arbocatalogi zijn heel belangrijk voor de inspectie, dus wel fijn als ze voor de branche makkelijk toegankelijk zouden zijn.

 8. Patrick schreef:

  Van alle onbenullige onderwerpen in ons mooie schildersvak is dit onderwerp toch wel het belangrijkste. Hoe staat het eigenlijk met de CAO en de bezwaren die FNV en CNV daartegen hebben aangetekend? Op de website van SoZa zie ik dat er nog steeds geen AVV is afgegeven. Duik daar eens in heren journalisten, dat raakt tenminste kant én wal.

 9. jan maurits schouten schreef:

  We houden alles in de gaten, Patrick. Ook die patstelling. Waar niets in lijkt te veranderen. Zeker nu de bouw-cao wel avv is verklaard en deels conflicteert met de SAG-cao. Allemaal bij ons te lezen.

 10. leon schreef:

  Al die regels,je word er schijtziek van,vanaf januari weer nieuwe regels omtrent de steiger,pure geldklopperij en waar moet ik met mijn oude nutteloze spullen naartoe?mischien bij mijnheer schouten afgooien?

 11. Jan Maurits Schouten schreef:

  dit is een oude regel, Leon, en ik pleit er juist voor om, als hij niet blijkt te werken, hem dan af te schaffen of te veranderen. De nieuwe opbouwmethode voor rolsteigers… we zoeken even uit of en wanneer die precies verplicht wordt. De methodes zijn al wel een tijdje op de markt. Vaak kun je je betaande steiger houden en heb je alleen een extra voorloopbeugel nodig. Als je de demonstraties ziet zie je wel waarom het veiliger is dan de oude methode…

 12. leon schreef:

  Ik snap heel goed dat er regels zijn en wij die moeten naleven,maar waarom weer een ander soort opbouw van de steiger.Ik weet heel goed wat veiligheid is en betekent voor mij, daar heb ik geen onbenullige regelgeving bij nodig en zeker niet die van na januari 2018.Die van na januari 2018 is echt zeer over trokken vind ik.

 13. Jan Maurits Schouten schreef:

  Wat betreft die nieuwe wijze van opbouwen: je staat voortdurend veilig en bij de meeste systemen ben je sneller klaar dan bij de oude methode. Je dient dan nog wel nog steeds kantplanken aan te brengen.

 14. Boukje schreef:

  In de schildersvak krant nr 13 heeft de hoofdredacteur heer Schouten op de voor pagina een mooi voorbeeld geplaatst van een rolsteiger. Geen kant planken ,geen afzet lint geen pionnen geen uitzet poten ,terwijl er in zijn blog hij toch duidelijk stelt hoe het wel moet met ,n rolsteiger ,waarom dan een foute foto plaatsen , ook staan emr heel veel foute foto,s met schilders zonder handschoenen ,dit allemaal staat erg haaks Op het gene wat geschreven staat in zijn blog over steigers met kantplanken

 15. Romeo Hendriks schreef:

  Wij hebben speciale gereedschap/verf bakken latten maken die we aan de binnen en buitenkant van de steiger kunnen hangen waar het gereedschap in gaat wat je niet nodig hebt , makkelijk op elke hoogte te gebruiken ook aan kamer steiger en licht gewicht aluminium .
  Veel veiliger dan de kantplanken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *