Kantelpunt • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Kantelpunt


Een speciaal corona Noodloket, tijdelijk 90 procent tegemoetkoming in de loonkosten, financiële hulp voor zzp’ers en uitstel van belasting voor alle ondernemers. Zomaar enkele punten uit het pakket steunmaatregelen dat het kabinet half maart bekendmaakte. De omvang is ongekend. De miljarden vlogen je om de oren. Aanvankelijk reageerde het bedrijfsleven, bij monde van VNO-NCW en MKB-Nederland, dan ook positief op deze reddingsboei die de overheid toewierp. Maar ‘the proof of the pudding is in the eating’.

Even voor alle duidelijkheid: veiligheid en gezondheid voorop. En als je het pragmatische optreden van onze overheid afzet tegen hetgeen er nu bijvoorbeeld gebeurt in Italië en de Verenigde Staten, dan mogen we in onze handen knijpen. Ongetwijfeld is het pakket maatregelen met de beste intenties tot stand gekomen, maar het komt aan op de uitvoering. Neem bijvoorbeeld de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW). Er is onvoldoende rekening gehouden met de seizoensgebonden invloeden op de ontwikkeling van de jaaromzet.

Dat die er zijn, weten wij in de schilders- en onderhoudsbranche maar al te goed. Het is onverkwikkelijk als in de kern gezonde ondernemingen straks niet voor steun in aanmerking komen, omdat ze volgens de gehanteerde rekenmethode op papier ‘goed’ draaien, terwijl het bloed onder de deur loopt.

Creativiteit

Er wordt op dit moment veel creativiteit van ondernemers gevraagd om deze periode door te komen. Dan mag diezelfde creativiteit ook worden gevraagd van uitvoerende instanties. Het doel is immers faillissementen tegen te gaan, zonder dat dit leidt tot ontslagen en de gang naar het WW-loket. De meeste mensen deugen, om Rutger Bregman te parafraseren.


Nationale Schildersvakprijs 2020

Straks, als het coronavirus is bezworen, zal de wereld er heel anders bij liggen. De kans is groot dat het een kantelpunt blijkt in de geschiedenis op het gebied van mondiale verhoudingen. Laten we ook dichter bij huis een ommekeer bewerkstelligen en de menselijke maat meer omarmen.Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

SchildersVAKTV start wedstrijd voor schilders

Coating om nachtkijkers te bedriegen

Olie- en verfmaker met pensioen

Samenwerking Infinity Repair en Repair Care

Ondernemer centraal in Week van de RI&E


Naar archief >
.