Blog

Ik beweeg me de laatste tijd in houtbouwkringen. Houten gevelbekleding, ja, maar ook compleet van hout gebouwde hotels en flatgebouwen. Een nichemarkt, maar wel in opkomst. Enne… zelden geschilderd.

Want is bij traditionele Nederlandse huizen van baksteen niets mooier dan dik in de polymeer gezet houtwerk, in moderne, strakke, duurzame gebouwen is die tegenstelling weggevallen. Gevels die geheel bekleed zijn met houten latten van verduurzaamd hout, dat geacht wordt in de loop der jaren tamelijk egaal te vergrijzen. Natuurlijk, we hebben allemaal hartelijk gelachen om de gevels waar dat allemaal fout ging en waar uiteindelijk tóch een beits of zelfs een verf aan te pas moest komen om de boel esthetisch recht te trekken. Maar het gaat dus heel vaak ook wél goed. En dan heb je een gebouw waar tijdens de bouw nooit een schilder bij te pas geweest is en waar er in dertig jaar ook nooit een nodig is. Ja, om de deur een kwastje te geven, of de keuken op te schilderen.

Het is een trend. Je ziet het bij tiny-houses, meestal helemaal van duurzame houtskeletbouw, je ziet het bij strandhuizen, villa’s en meer en meer ook bij utiliteitsbouw. Soms ook met afwerking van houtvezelbeplating die we tien jaar geleden niet beschouwd zouden hebben als zichtwerk, maar die nu trots getoond worden.

Wat dit soort gebouwen in ieder geval laat zien is dat ook in ons klimaat helemaal geen beschermlaag nodig is. Geen kunststof, niets steenachtigs, geen verflaag. Het is al eerder beweerd. Bij deze bouwwijze, met voldoende ventilatie kan het.

Het is misschien maar een kleine niche. Maar het beïnvloedt wel ons esthetische denken. Er zullen altijd heel wat strekkende en volvlakke meters blijven die moeten glimmen als een spiegeltje. Maar die wens is niet meer altijd en overal vanzelfsprekend.

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.