Jongeren? Boeie! • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Jongeren? Boeie!


Lekker hoor, om enthousiaste knullen en meiden aan de slag te zien op een opleiding, en vast ook wel later, op de werken, al kom ik ze daar gek genoeg minder vaak tegen. Houden we onze jonge mensen wel vast?

Het zal vast aan mij liggen, of het is een combinatie: dat ik vaak op projecten kom waar het er voor het schildersbedrijf echt om gaat: er moeten meters gemaakt worden of er moet juist uiterst precies en toch vlot gewerkt worden. Daar zet je je jongste krachten natuurlijk niet op in… of is dat eigenlijk niet goed gedacht?

Veel van de huidige vakvolwassen schilders zijn ook zo begonnen: direct van school eerst maar eens wassen en schuren en af en toe texen en lakken. En als het dan goed ging langzaam opschuiven in de onderlinge orde, tot je uiteindelijk zelf letterlijk en figuurlijk achter het stuur zat.

Bij de huidige generatie heb je om twee redenen die rust niet. Ten eerste omdat het mensen zijn van de post-millenial-generatie: ze willen bij het resultaat beginnen en dan kijken waar ze nog wat te leren hebben. Het ‘ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan-syndroom’ daar moet je ze voorzichtig in begeleiden.

Maar ook omdat hun perspectief wezenlijk anders is dan dat van de schilders van een decennium geleden. Het idee dat ze bij je in dienst komen en dan rustig ot volwassenheid kunnen groeien is weg. Tot voor kort werd er helemaal geen jonge schilder meer aangenomen en werd je opgeleid voor het uitzendbureau. Dat zit er nog diep in bij de mensen. Ze moeten dus wel snel groeien, alles zo snel mogelijk leren, want voor je het weet lopen ze weer langs de straat en moeten ze aantrekkelijk zijn voor de volgende schilder.

Het schildersbedrijf dat jonge gasten vertrouwen en verantwoordelijkheid weet te geven én ze het gevoel geeft dat ze er niet binnen een paar jaar weer uitgeschopt worden, dié weet zijn medewerkers te boeien.


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Wits Noord ontwikkelt protocol voor binnenwerken

Duivens bedrijf komt met opblaasbaar tussenscherm

CO2-footprint in Wijzonol Levensduurverwachting Tool

SchildersVAKTV bij jongste schilderondernemer Dylan (17)

Boek over overdracht familiebedrijven


Naar archief >