Blog

We hebben elkaar een beetje gemist, deze winter, jij en ik. Tot en met vorige winter keek ik, als ik een leuk schildersproject zocht even op social media, en dan zag ik je staan, ergens binnen, bij een mooie trap of lastige paneeldeur. En dan wist ik: die is nog wel een tijdje bezig, ff bellen of ik langs kan komen.

Een paar jaar daarvoor, toen er nog niet allerlei platforms waren waar je foto’s en filmpjes van jezelf op deelde, stuurde je me soms ook gewoon een mailtje: dag mijnheer de journalist, we zijn met een mooi project bezig, zou het iets voor de SchildersVakkrant zijn? Of je belde op. En dáárvoor stuurde je soms zelfs een brief of, dat had je toen, een fax.

Maar nu, deze winter, ik kan geen Insta, LinkedIn of Twitter openen of ik zie je als een speer voorbijvliegen, jij met je verfspuit. Die trap zit in een halve dag in de lak, ik zie voor mijn ogen hoe je in een minuut of twee die paneeldeur én de omlijsting meepakt. Of ik zie je in razend tempo de plafonds en de muren texen (ik heb het idee dat het woord ‘sauzen’ weer terugkomt, trouwens. Dat mocht je tot voor kort nooit zeggen als professional, maar ik zie het nu iedereen volop gebruiken. Zou dat iets met dat spuiten te maken kunnen hebben?).

Ik vind dat machtig mooi, vergis je niet. We schrijven al twintig jaar over de voordelen (en de nadelen, want die zijn er ook) van het spuiten van muurverf en lakken. Ik heb de stellige indruk dat jullie  dat nu massaal opgepakt hebben. Het zou zo maar kunnen dat jullie niet, wat veel deskundigen dachten, angst hadden voor dat apparaat, of opzagen tegen het plakken of het reinigen, maar dat jullie ófwel domweg het geld even niet hadden voor een goede pomp, ófwel ook weer niet zoveel werk dat je het niet ook met de kwast en de roller afkon. Ik denk allebei. En dat je nu, nu het werk enorm toeneemt, en er ook wat geld overschiet om te investeren, dat jullie allemaal dat sommetje gemaakt hebben en de stap hebben genomen.

Mooi moment, trouwens, want er zijn pas een paar fijne nieuwe spuitbare verven op de markt gekomen, en er zitten er nog een paar aan te komen. En die ontwikkelingen bij de verffabrikanten en de spuitfabrikanten en de tapefabrikanten gaan nog wel even door. Het wordt er dus alleen maar leuker op.

Maarre…daardoor zijn jij en ik elkaar dus wat minder tegengekomen. Want zie ik je rondrazen met die verfspuit op social media dan weet ik: die is al lang en breed klaar als ik hem opbel. En werkelijk is me dat een paar keer overkomen deze winter.

Dus… heb je nu een mooie spuitklus die er aankomt, doe me een lol en stuur me vooraf een mailtje, of app me! Of anders, aangezien het allemaal superstrak wordt met die spuiten: bewaar de foto’s en de documentatie van je project. Dan zien we elkaar misschien bij de Nationale SchildersVakprijs!

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.