Blog

Je kan er niet kijken

Problemen met de primer die is toegepast op de JSF-jachtvliegtuigen in Amerika, berichtten we onlangs op deze site. Bestelling stilgelegd, overleg met fabrikant. Nu schijnen de Nederlandse JSF’s helemaal niet geprimerd te zijn. Schilderbeurt moet over. Achter alles zit wat.

Natuurlijk is dat zo, en wat zou jou dat schelen? Nou ja, onze taak van journalist is niet meer en niets minder dan om de waarheid op te schrijven/te filmen/te fotograferen. En ondanks dat jij en ik weten dat er altijd een waarheid achter een waarheid schuilt, proberen we dat toch, elke dag. Met als gevolg dat we vaak verbaasd opkijken.

Zoals met die JSF, waar de primer met een probleem dus opeens het het probleem van de primer bleek te zijn. Of toen we onlangs op SchildersVAKTV een filmpje zetten van een renovatiefrees. Gaaf apparaat, nog nooit zoiets gezien. En ook de wederverkoper, met een geschiedenis in de verfbranche, kende geen concurrerend product. Zei-die. En ik geloof hem. Blijkt een andere fabrikant wel degelijk al een keer met een vergelijkbare machine gekomen te zijn. Niet erg natuurlijk, wat kan jou dat schelen, of mij. Nou, mij scheelt dat toch wel een beetje. Alsof je er opeens achterkomt dat je naïef was.

Op zulke momenten schiet me een verhaal van de Amsterdamse stukjesschrijver Simon Carmiggelt te binnen. Hij treft achter het Centraal Station een voormalige zeeman aan die nogal mismoedig is over dat hij zijn laatste jaren aan land slijt. Het stuk eindigt met dat hij zegt: ‘Weet je wat het is, aan de wal? Je kunt er niet kijken!’ Ik voel dat dan altijd sterk met hem mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.