Blog

Afgelopen week was ik op uitnodiging van de akoestisch specialist bij een presentatie van een brede school. De directeur vertelde haar verhaal met gepaste trots. Zij hebben zich terdege laten informeren over de akoestiek, de luchtkwaliteit en natuurlijk de gebruikersfunctie van het gebouw. 

Kleur.

De visie over het kleurgebruik hebben zij zelf ontwikkeld. Dit is niet zo vreemd daar maar weinig mensen op de hoogte zijn van het bestaan van kleurspecialisten. Bovendien zijn er maar heel weinig in Nederland. De ideevorming voor deze school was als volgt. We willen graag een rustige en huislijke uitstraling. In de centrale hal die ook wordt gebruikt voor lesmomenten, voorstellingen en dergelijke, zijn de kleuren warm geel-wit. De vloer is geel en de kozijnen zijn van gelakt hout. De deuren hebben dezelfde kleur als de wanden. Omdat men als visie heeft transparantie en elkaar kunnen zien zit er een grote raampartij van het lokaal naar de centrale ruimte. De lokalen zijn ook in de kleur van de gang behalve een muur. Deze muur kun je vanaf de gang niet zien en is licht blauw of lichtgroen.

 

De kleuraccenten.

Kleur wordt in deze school gebracht door accenten. Luizenzakken in felle kleuren. Gelukkig wel grotendeels in een nis. Een deel van de stoelen is rood en de tafels in de centrale hal ook rood en fel groen.

In de lokalen mag men enkel werkstukken ophangen op de hiervoor aangebrachte priklatten en spanlijnen die dwars door het lokaal lopen. De reden hiervoor is dat ze de school voor een lange tijd mooi willen houden. De priklatten zaten echter overal, zelfs tussen de ramen, op een ruimte van 30 cm!

 

Het resultaat.

Het resultaat van deze gedachtegang is een disharmonie in kleur. Te veel gelige tinten. Deze geven ook geen optimale ruimte-ervaring. De kleuraccenten zijn teveel versnipperd waardoor de omgeving onrustig overkomt.

 

Een vraag aan mijn gastheer Guus, de akoestisch specialist.

Guus. Hoe ver denk je dat ik kom als ik nu eens heel goed na ga denken over de akoestiek? Toen keek hij me wel een beetje raar aan. Ik weet natuurlijk wel dat enkel harde materialen voor een slechte akoestiek zorgen. De nagalmtijd, weer wat geleerd, is hier te lang. Zo zijn er nog veel akoestische aspecten waarvan ik geen kennis heb. Nee, ik kom inderdaad niet echt ver met goed nadenken. Guus en ik zitten op een lijn. Goed nadenken zonder kennis over de materie levert niet het gewenste resultaat.

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.