Blog

Ja, dat schreef een reageerder onder één van de nieuwsartikelen op deze site waarin werd bericht dat er wéér een overname van de ene verffabrikant door de andere plaatsvindt. Of we niet iets beters te doen hebben. Het antwoord is: nee. Of: Ja, ook.

Het is een beetje hetzelfde als wanneer mensen ons kwalijk nemen dat er verslag van doen als er vakbondsacties gaande zijn. Zijn wij soms de spreekbuis van de vakbonden? Nee, natuurlijk niet. We zijn een onafhankelijke nieuwsbron en houden ons bij wat er feitelijk gebeurt en daar doen we verslag van. Wordt er gestaakt of gedemonstreerd dan schrijven we er over. Wordt er een verffabrikant opgekocht, dan ook.

Een beetje hetzelfde als mensen die verontwaardigd zijn over de handelwijze van deze of gene branchepartij en dan tegen ons zeggen: dáár moet je eens iets aan doen! Terwijl ze er zelf niets tegen doen. Dat is er dus geen nieuws en niets voor ons om over te berichten. Wat overigens weer niet wil zeggen dat we niet aan eigen research en factfinding doen, zoals u hopenlijk wel eens zal zijn opgevallen.

Dan, over de verfovernames: het zijn er veel momenteel, ze vinden overal op de wereld plaats en zullen geen direct effect hebben op het potje dat u vandaag weer opentrekt, maar op de langere termijn misschien wel, en bovendien houdt het enige duizenden landgenoten die toch behoren tot het grotere verband van verf-in-Nederland intensief bezig.

In het hart daarvan zit natuurlijk die mogelijke overname van AkzoNobel door PPG. Een voor Nederland onvoorstelbaar idee. Wat betreft de professionele merken kán het niet anders of daar gaat de Mededingingsautoriteit een stokje voor steken. En daarom is het ook interessant om te zien wat er in Amerika gebeurt. Sherwin-Willimans koopt Valspar, Valspar stoot Amerikaanse activiteiten af en verkoopt ze aan Axalta. Zoiets kun je hier ook verwachten, mocht het door gaan: PPG koopt de hele Akzo-santekraam, maar stoot de fabrieken en de merken van Sikkens en Trimetal en Flexa weer af, verkoopt ze aan… sja… Jotun? Hempel? Dyrup? Caparol? Of eerst maar eens een tijdje aan een investeerder?

Maar de beweging is breder. Het Finse Teknos dat aan een opmars bezig is onder hoogontwikkelde watergedragen houtverffabrikanten, het Japanse Kansai Paints dat het via de Oost-Europese route probeert… de tijd dat de Hollandsche Verfmakers vooral in verre buitenlanden hun zegetocht voerden ligt een beetje achter ons, de verfmarkt is een wereldmarkt geworden en aan de winst op uw verf kan net zo goed een Noor als een Chinees of een Japanner verdienen.

Sja… en daarom is dat dus best wel nieuws, ja. Zoals het eigenlijk geen nieuws is, maar wel bijzonder, dat er in dit land nog tientallen kleine verffabrieken zijn met hele nette omzetten en hele mooie producten.

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

1 reactie op “Is er geen nieuws, soms?

  1. Zoist!
    Er zijn vele “kleine” zelfstandige familie bedrijven die inderdaad mooie producten maken.
    Wellicht is dat een pré als koopmotief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *