Blog

Heeft u weleens een goed opgebouwde rolsteiger gezien? Ik begin het te betwijfelen. Ik maak momenteel heel wat ritten door ons land, in alle regio’s, maar heb al in maanden geen kantplank gezien. Maar bleef het daar maar bij…

Kijk, zo gek als de durfal op de bijgesloten foto, zo erg zult u het niet snel maken. En dat is volgens mij ook wel meteen het hele probleem: zo’n steiger is voor u een platform om vanaf te werken, een podium, een dingetje om op te staan zodat u er bij kunt. En die steigers, dat is stevig spul. Het zit goed aan elkaar vast, je zet eens zo’n stabilisator uit, zekert hem eventueel aan de gevel, en als-ie dan goed voelt en je durft er op, wat zou je dan verder moeilijk doen?

En ik begrijp dat best. Maar ik begrijp ook dat de arbeidsinspecteur, die weet dat de meeste bedrijfsongevallen in de bouw zijn en dat het overgrote deel daarvan valpartijen zijn, zo’n inspecteur die al eens een droeve zaak heeft moeten uitzoeken, over die schilder die nooit meer thuiskwam, of wel thuiskwam maar de rest van zijn leven in een wagentje zat, dat die inspecteur toch echt anders kijkt.

Die ziet geen open podium, waarop u uw kunsten staat te doen, maar die ziet een moordwapen, waar gereedschappen vanaf kunnen zeilen op hoofden van mensen. Die ziet gigantische schadegevallen doordat uw toren begint te schuiven en te rollen en over een aantal auto’s heenklapt. En die ziet een zelfmoord in wording: geen veiligheidsbalken, geen voldoende loopplanken: één stap, éven schrikken van een voorbijvliegende vogel en daar ga je, met je kop naar beneden.

Mensen: er zijn heel duidelijke instructies te verkrijgen over het veilig bouwen van de rolsteiger. lees ze door en leef ernaar. Ze zijn er niet om je te pesten maar om je gezond te houden. Weet je wat? Maak van de foto’s van je gezin stickertjes en plak ze op de steigerpijpen. Dan weet je aan wie je moet denken bij het bouwen…

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *