Innovaties komen en gaan • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Innovaties komen en gaan


Innovaties komen en gaan. Neem UV-droging van lakken. Alweer een kwart eeuw geleden startte een innovatieproject dat later bekend zou worden onder de naam Decorad. Ondanks alle voordelen bleef een echte doorbraak in de schilderssector uit. Uitgezonderd industriële toepassingen en het systeem met UV-uithardende vloercoatings van SolidLux. Moraal: uiteindelijk bepaalt de markt of een innovatie een succes wordt of niet.

Coatcontrol


3D-replica van de Lebuinuskerk in Deventer waaraan, binnen Monuscan, een complete database is gekoppeld

Twee jaar geleden introduceerden we in Eisma’s Schildersblad Coatcontrol, een zelfklevende coating. Deze ‘verf op de rol’ combineert alle kenmerkende eigenschappen van een coating met de voordelen van zelfklevende folie. Coatcontrol richtte haar pijlen in eerste instantie louter op het opnieuw kleuren van aluminium en kunststof kozijnen en gevelelementen. Het product heeft zich inmiddels in de praktijk bewezen, maar het tempo waarin schilders het concept omarmen valt niet altijd mee, bekennen de initiatiefnemers achter dit innovatieve product. Ondertussen kijken zij ook verder dan de traditionele schilders- en onderhoudsmarkt. Het zou best kunnen zijn dat in de toekomst het volume vooral zit in industriële applicatie (ommantelen) van kunststof gevelpanelen. Ondertussen wordt ook met een schuin oog gekeken naar de timmerindustrie, want Coatcontrol is tevens toepasbaar op hout.

Monuscan

Een innovatie van een geheel andere orde, die in nummer 12-2019 van Eisma’s Schildersblad aan bod komt, is Monuscan. Een platform waarmee een digitale replica kan worden gemaakt van een (monumentaal) gebouw dat in feit een database wordt. Bij het realiseren van het 3D-model wordt een drone gebruikt, maar dat is slechts een middel. De digitale database die eraan wordt gekoppeld is de kracht van Monuscan. Alle beschikbare informatie van een monument wordt hierin ontsloten en zo duurzame instandhouding geborgd. De meerwaarde voor instanties die waken over ons cultureel erfgoed hoef ik nauwelijks uit te leggen. Maar voor sociale woningbouw, waar versnippering van informatie kan worden voorkomen, is het in feite ook interessant. Benieuwd hoe snel ‘de markt’ deze innovatie oppakt.

Nationale Schildersvakprijs 2020Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

SchildersVAKTV start wedstrijd voor schilders

Coating om nachtkijkers te bedriegen

Olie- en verfmaker met pensioen

Samenwerking Infinity Repair en Repair Care

Ondernemer centraal in Week van de RI&E


Naar archief >
.