Blog

Opmerkelijk: terwijl de trendwatchers en futurologen en TED-sprekers maar blijven hameren op de revolutionaire transitie die wij met zijn allen ondergaan, leek op de SGA Vakdagen overwegend windstilte te heersen, met alle respect voor alle voorwaartse ontwikkelingen. Zou het dan misschien allemaal een stuk geleidelijker gaan dan iedereen denkt?

Best grappig: terwijl dé grote trend van de SGA Vakdagen volgens mij de opkomst van de app is: een app om een hoogwerker te huren, een app om houtrot te inspecteren, een app om kleuren uit te lezen, talloze apps om je offertes, administratie en facturen op te kunnen beheren, ging onze journaliste Fleur Heij de beursvloer op en vroeg het de schilders zelf: een groot deel had he-le-maal geen app op zijn telefoon. Zeiden ze. Want dat is misschien niet helemaal waar:  De KNVB Voetbal-app, of je toegang tot Marktplaats of, bijvoorbeeld Spotify, herken je misschien wel helemaal niet als app, maar gewoon als ‘dat wat je doet met je telefoon’. Maar de kans is ook groot dat ze gewoon gelijk hebben en dat die hardwerkende schilders dezelfde schilders zijn die wij van de redactie zo ont-zet-tend lastig kunnen contacten, omdat ze hun 06 zelden opnemen en al helemaal niet op mailtjes of sms’jes reageren.

Ander businessmodel

En dan kan ik hier wel gaan betogen dat u wél goed bereikbaar moet zijn, wél uw telefoon moet opnemen en uw mail checken, want ik kan wel een klant zijn met een opdracht of een klagende klant, die je, zoals iedereen weet, als een kans moet zien, maar ik kan ook concluderen dat die schilders dus kennelijk hun business op een heel andere manier voeren. Dat voor hun die draagbare telefoons gewoon dingen zijn om je vrouw ff te bellen dat je wat later bent met eten, en verder niets.

Zichzelfbouwende steiger

Dan maar naar de hardware… de verf en het materieel. Volgens de trendwatchers en de futurologen en de TED-sprekers gaan de ontwikkelingen tegenwoordig razendsnel, ondernemers moeten opletten en nooit denken dat ze al zijn, want de innovatie van nu is de vuistbijl van morgen. Op de SGA Vakdagen was daar weinig van te merken. Waar blijft de zichzelfbouwende rolsteiger? De verf met 20 jaar duurzaamheid, op plantaardige basis, die na gebruik verwijderbaar is en recylcebaar?

Spullen die het doen

Op een beurs als deze ontmoet de innovatie de realiteit. En schilders laten zich geen praatjes verkopen, die willen spullen die het doen. Dus gaan de ontwikkelingen stapsgewijs. Een nét weer iets betere kwast voor de nét weer even verbeterde verf. Een nét even handiger opbouwmethode voor de steiger, een spuitapparaat dat net iets meer kan tegen net minder kosten, tape dat net iets beter plakt en net iets beter verf tegenhoudt.

Disruptieve vrienden

De laatste innovatietrend: iedereen wil je vriend zijn. Dat wilde iedereen al, want de schildersbranche is een gunmarkt: allemaal kleine koninkjes, die schilders. En als ze je mogen kopen ze bij je en anders niet. Maar nu gaan steeds meer bedrijven daar ver in, vooral de verfbedrijven. Ze gaan zo ver dat ze best een beetje disruptief worden. Ze begeven zich op het gebied van diensten en producten die niet hun eigen diensten en producten zijn. Het lijkt allemaal hemelbestormend. Maar ook daar moet ik het, net zoals de meeste schilders, allemaal eerst nog maar eens zien.

Overigens: wil je zelf even controleren of er  nog nieuws was op de beurs? Check dan de playlist met onze beursverslagen op ons YouTube-kanaal SchildersVAKTV.

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.