Houtrenovatie college deel II • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Houtrenovatie college deel II


Een hoogst enkele keer nodigt een reactie op een blog uit voor een vervolg op het onderwerp. Dat heeft te maken met de toegevoegde waarde van die inbreng die ik van dermate belang vind om daar nog wat uitgebreider op in te gaan. En voor het geval dat bij u het idee leeft dat ik, als schrijver van stukjes ook van alle details op de hoogte ben, kan ik u bij deze uitsluitsel geven: dat is niet zo. Niets menselijks is mij vreemd.

De aanstichter van deze blog heet Edwin Boogaard en deze negenendertig jarige alleskunner uit het meestentijds gezellige Bergen op Zoom had de kennis en het lef om de schrijver dezes op een paar details te wijzen.  Opmerkelijke reacties nodigen uit voor nader onderzoek en dat heb ik ook gedaan.

Een hoogst enkele keer nodigt een reactie op een blog uit voor een vervolg op het onderwerp. Dat heeft te maken met de toegevoegde waarde van die inbreng die ik van dermate belang vind om daar nog wat uitgebreider op in te gaan. En voor het geval dat bij u het idee leeft dat ik, als schrijver van stukjes ook van alle details op de hoogte ben, kan ik u bij deze uitsluitsel geven: dat is niet zo. Niets menselijks is mij vreemd.

Het eerste-de-beste telefoontje naar de deskundige van de fabrikant op dat gebied was meteen al raak. Sterker nog, toen ik belde was hij net mijn blog bij zijn collega’s aan het voorlezen en aangezien je ijzer moet smeden als het heet is, val ik met mijn neus in de boter. Ik, op mijn beurt, krijg weer een telefonisch gastcollege in  epoxy-technologie.

Epoxy is een kunststof die met een verharder epoxyhars vormt. Dit is maar een van de mogelijkheden en omdat we ons beperken tot de houtreparatiemiddelen is de mengverhouding epoxy – verharder van groot belang. Die verhouding is 3 : 1. Drie delen epoxy op één deel  (amine) verharder.

Niet meer en niet minder. Te weinig verharder geeft geen consistente epoxyhars en te veel verharder blijft bovendrijven. Dat is het punt van Edwin. Die overtollige verharder blijft als een glanzend laagje op de reparatie liggen.  Die kan je met water eenvoudig verwijderen. Doe je dat niet dan zullen de reguliere primers nauwelijks drogen. Dat merk je al tijdens het schuren want het schuurmiddel loopt dicht met verharder.

Wanneer je de epoxy-verharder combinatie gebruikt zoals die door de fabrikant wordt aangeboden zal je daar weinig of geen hinder van hebben. Ga je meer verharder gebruiken omdat je denkt dat de epoxy dan sneller droogt,  kom je van de koude kermis thuis.

De vergissing is begrijpelijk want bij bijvoorbeeld 2k polyesterplamuren kun je wel (iets) meer verharder toevoegen om de harding te versnellen maar ook dan lever je weer in op de duurzame eigenschappen: ze wordt namelijk bros.

Dankzij de reactie van Edwin ben ik geattendeerd op een detail wat ons allen aangaat: experimenteer wat je wilt maar verlies de mengverhoudingen niet uit het oog.

Tot slot nog een waarschuwing die ik op mijn zoektocht ben tegengekomen: (bron: het wwweb)

Het gebruik van Epoxy is niet zonder gezondheidsrisico. Zeker één op de vijf verwerkers ontwikkelt een allergie als de epoxy nog niet volledig is uitgehard. Bekende allergische reacties zijn eczeem, roodheid en zwellingen. Daarnaast zijn de verharders bijtend en kunnen brandwonden veroorzaken.

Niet om je meteen zorgen te maken maar misschien is de cursus die Edwin Boogaard gevolgd heeft toch geen gek idee.


Deel via:

9 reacties

 • Jos Broekx

  Goed verhaal Bas om ook even voor de gezondheidsrisico’s te waarschuwen.
  Wil ik graag even toevoegen dat je jezelf dient te beschermen met Nitrile handschoentjes.(ProGold Blauw)
  Normale latex handschoentjes geven geen bescherming tegen epoxy.

 • Monique Boogaart

  Leuk blog. Informatief en leest lekker weg. Kleine correctie: Het is Boogaart met een ‘t’.

 • Monique Boogaart

  Leuk blog. Informatief en leest lekker weg. Kleine correctie: Het is Boogaart met een ‘t’.

 • Edwin Boogaart

  Heel hartelijk dank voor de complimenten Bas!

  Toch nog een kleine toevoeging aan het gebruik van de nitrile handschoentjes, heeft Jos Broekx inderdaad gelijk in.

  Ook de nitrile handschoentjes kunnen beperkt tegen de epoxy en is het verstandig om nieuwe aan te trekken als ze in aanraking met epoxy zijn gekomen.

  Echter is het wel zo dat je zo schoon mogelijk moet werken zodat er geen vervuiling van epoxy op je handschoentjes en heft van je gereedschap komt.

  Als er epoxy op het rubberen heft van de speciale rvs plamuurmessen komt word het rubber zacht en gaat het plakken (eigen ervaring, voordat ik de cursus gedaan had).

  Het gereedschap en het mengplateau zijn perfect te reinigen met reinigingsdoekjes van ProGold!

 • Jos Broekx

  Ook helemaal waar Edwin.
  Je kan niet voorzichtig genoeg omgaan met chemische producten.
  Er is heel goed meet te werken als je de voorschriften maar in acht neemt.
  Wat dat betreft zouden veel meer mensen de trainingen moeten doen.
  Op de website van de fabrikant kan men daarover meer info vinden.
  Doen mensen, voor de kwaliteit en de gezondheid.

 • Edwin Boogaart

  Ook belangrijk om te denken als je gaat zagen en frezen dat er schimmels zich in het rotte hout bevinden en dus veiligheidsmaatregelen als bril en adembescherming gebruikt.
  Gedurende de gehele houtrenovatie draag ik een bril opdat er geen stof, spetters of andere dingen in mijn ogen kan komen, veiligheid voor alles!
  Ik kan het niet hebben als ZZP-er dat ik door zoiets even niet zou kunnen werken. ….

 • Bas Burema

  Voor Monique; ouwe schrijverskwaal. Je let op alle details maar niet op die d of een t. Maar wel bedankt dat je mij hier op wijst want niets is zo hinderlijk als een verkeerd gespelde naam.

  Off the record: opdrachtgevers stellen het bijzonder op prijs als je hun naam correct schrijft en net als bij jou vallen dit soort foutjes het eerste op.

  Dank voor je tip.

 • Klaas de Wit

  Een epoxy (bindmiddel) met verharder geeft geen epoxyhars.
  Mij is het volgende geleerd: de naam epoxy vormt een groep van harsen – wat onder de bindmiddelen valt – die kan bestaan uit bisphenol A, B, C, D, E, F – misschien wel het hele alphabet) – verbindingsgroepen. Wordt hier een verharder aan toegevoegd (amide of (poly)amide) dan geeft dit een epoxylak, -compound of -lijm etc.
  Om wat nauwkeuriger aan te geven over welke epoxyhars het gaat dienen we eigenlijk te spreken over bijv. bisphenol A epoxyhars (DGEBA = bisphenol A).
  Bij de bindmiddelen leverancier staan boeken vol met epoxyharsbindmiddel samenstellingen. Deze wereld is nog volop in beweging.

 • Klaas de Wit

  Kennelijk niet goed opgelet op de cursus. Daarom een correctie danwel verduidelijking op mijn vorige reactie.
  De bisfenolen (bisfenol A = difenyllolpropaan, bijv. Epon 828 van Shell) geven in reactie met epichloorhydrine de epoxyhars. De epoxyhars kan worden gepigmenteerd en wordt dan verfcomponent of stamlak genoemd.
  Om het nog wat ingewikkelder te maken: Er bestaan ook zgn.
  in-situ-adducts, dit zijn verbindingen van aminen (hiervan bestaan ettelijk veel soorten) te laten voorreageren met een ondermaat van een voor dit doel geschikte epoxyhars, welke kort voor gebruik aan de stamlak wordt toegevoegd.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Duivens bedrijf komt met opblaasbaar tussenscherm

CO2-footprint in Wijzonol Levensduurverwachting Tool

SchildersVAKTV bij jongste schilderondernemer Dylan (17)

Boek over overdracht familiebedrijven

Ook Caparol binnenkort in gerecyclede verfemmer


Naar archief >