Blog

In onderstaand Nimeto nieuwsbericht is te zien hoe vele leerlingen van het Nimeto in Utrecht onwel zijn geworden door gevaarlijke verflucht. Het praktijklokaal is ontruimd op één slachtoffer na. Wat een vreselijke toestant en het blijkt maar weer dat verf enorm gevaarlijk kan zijn. Presentatrice Saskia praat ons bij in deze Nimeto Newsflash. SPOILER: het is fakenews.

Veiligheid
Ondanks dat dit een onschuldig filmpje is, is het mooi dat er op de school duidelijk aandacht is voor de gevaren van verf. Gezien het recente echte nieuws rondom het gebruik van chroom6 in verf blijft dit een actueel thema. En ook de huidige binnenverven voor de professionele schilder zijn niet geheel vrij van gevaarlijke stoffen. Niet op de schaal van chroom6, maar toch. Gelukkig is er groeiend bewustzijn bij de fabrikanten dat er hard gewerkt moet worden aan nog veiligere verf. Enkele, meest wat kleinere fabrikanten hebben al hoogwaardige, zowat ongevaarlijke verf in hun assortiment.

SPS Multimat
In dit filmpje, gevonden op social media, wordt de Multimat muurverf van SPS aangewezen als boosdoener. Maar deze verf is natuurlijk gewoon geschikt voor professioneel binnengebruik. Het bezit maximaal 30 gram vluchtige organische stof per liter verf. Dat is nooit genoeg om een hele school ziek te maken. Toch hoop ik dat dit soort filmpjes bijdragen aan het terugdringen van gevaarlijke stoffen in verf en aansporen tot het verder verduurzamen van de gehele verfplas.

Over Richard Hoogstraten

Richard Hoogstraten (1971) heeft na de schildersopleiding van het Nimeto diverse functies binnen de schildersbranche bekleed. Van medewerker van een verfgrossier tot verftechnisch adviseur en van voorman in een schildersbedrijf tot houtrotinstructeur. Ook heeft hij zes jaar een eigen schildersbedrijf gehad. Na wat omzwervingen begon hij in 2013 opnieuw een schildersbedrijf, dat kiest voor milieubewust schilderen. In zijn blogs gaat hij in op de (on) mogelijkheden van duurzaam schilderen.

Bekijk alle berichten van Richard Hoogstraten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.