Blog

Ben jij er één? Ga jij er één worden? Of sta ik naar een kansloze missie te kijken? Of moet er eens heel goed nagedacht worden over waar we je uiteindelijk plaatsen, in een groep met stoere gasten, of juist één op één met een ervaren vaderfiguur? Of moeten ze jou vooral alleen laten werken? Het is leuk om leerlingen en zij-instromers te observeren. laten we ze in ieder geval alle kansen geven.

Het is niet zo dat iedereen maar kan schilderen. En het is al helemaal niet zo dat iedereen schilder kan worden. Een beetje in je eigen tijd thuis de deuren kwasten is iets heel anders dan meedraaien in een professionele schildersorganisatie. Aan de andere kant is schilderen ook weer geen raketwetenschap. Je hebt het of je hebt het niet. Ik ken frappante gevallen van puike vakmannen die het zomaar gewoon op een dag zijn gaan doen, de kunst hebben afgekeken bij een ander en nu prima bedrijven draaien.

Wat dan weer niet wil zeggen dat je het meteen kán of dat er niet ontzettend veel te leren is over het schildersvak. Dat is er wel. Zowel theoretisch als in de praktijk. Dus… het lijkt alsof je overal kunt insteken, overal kunt beginnen met leren en er ook overal weer genoeg van kan krijgen. Wanneer stoppen mensen met hun vak? Soms als het fysiek niet gaat, wegens beperkingen of ziektes. Soms als het psychisch niet gaat: té onrustig, té veel met je persoonlijke problemen bezig. Maar meestal door niet serieus genomen worden, dingen moeten doen waar je het nut niet van inziet, de onderknuppel moeten spelen terwijl je voelt dat je meer kán.

Hoe gaaf om te zien dat die ene jongen al zo’n beetje de leiding neemt, hoe teleurstellend om te zien dat een ander de baas speelt en zijn tijd verdoet. Geweldig om te zien dat iemand zijn uiterste best doet om de vaardigheden onder de knie te krijgen… Mensen: krijg je een collega vanuit het één of andere traject, of een teamgenoot via een uitzendconstructie die bekent dat hij het nog niet zo lang doet, of een leerling op stage of in een leer-werkcontract… Zié die collega, let op hem of haar, denk na over wat hij of zij nodig heeft om de beste collega te worden die je je maar kunt bedenken en geef ze de kans om dat te worden!

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.