Blog

Hoe cool is Festool?

2

Van je collega’s moet je het hebben. Was het niet collega Kees Geervliet die een discussie aanzwengelde over schuurmachines? Op een van zijn bijdragen plaatse hij een link naar een YouTube-filmpje met in de hoofdrollen de Amerikaanse timmerman Dave Reinhold en de RO 125’ excentrisch roterende schuurmachine van Festool en ik was om. Toegegeven, het kost een paar centen maar dan heb je ook wat.

Het YouTube-filmpje
Dave Reinhold is een enthousiaste gast met onmiskenbaar didactische kwaliteiten en in het filmpje demonstreert hij in tien stappen het schuren van een blok ruw hout tot spiegelkwaliteit. Kijk op je gemak het filmpje er maar op na.

Overbodig om te zeggen dat Festool bepaald geen kleine speler is op de markt voor bouwmachines. Naast diverse schuurmachines kocht ik jaren geleden de (TS 55 EQB-Plus) zaagmachine mét geleiders voor het op maat zagen van volkernplaat (Trespa) en de combinatie met hun stofafzuiging-systemen maken het gebruik wel heel aantrekkelijk.

Een van de eerste mobiele stofafzuigingmachines – toen nog een joekel van een ding en al jaren wegkwijnend in een hoek van mijn magazijn – heb ik onlangs met liefde en plezier cadeau gedaan om eindelijk ruimte te maken voor de nieuwste generatie: de verrijdbare CTL Mini voor de werkplaats en de CTL Sys om mee te nemen.

Afbranden of schuren?
Het aloude afbranden van verflagen heeft ontegenzeggelijke risico’s. Welke schilder kent geen sterk verhaal over in de fik gevlogen panden? Ik wel en om het daarom bij te laten zag ik wel wat in de nieuwe opvatting.

Machinaal schuren is al heel oud maar je houdt, ook met stofzakjes aan de machine, altijd wat overlast. Met de handzame en compacte stof-afzuigmachines van Festool in combinatie met de formidabele excentrisch roterende machines kan het afbranden van bladderende verflagen, wat mij betreft overbodig worden.

De kritische schilder vindt natuurlijk nog altijd wat op te merken. Het aan-en-uit knopje van de RO 125 heeft somtijds geheel eigen opvattingen over zijn functie en de afzuigslang is soms net iets tekort. De voortdurende wisselende houdingen veroorzaken een lastig gevecht tussen afzuigslang en stroomkabel maar ook daar kan nog aan gewerkt worden.

What a difference a machine makes
Voor het project van vandaag heb ik de vorig jaar nog gemaakte offerte gebaseerd op het afbranden van de verflagen. Dankzij de bijdrage van Kees Geervliet waagde ik mij aan deze nieuwe investering en tot mijn verbazing kan ik mijn nieuwe calculaties herzien: de tijdsbesparing is aanzienlijk.

Je moet er jezelf natuurlijk mee leren te werken maar ik ontdekte dat ik geen plantenbakken of halve tuinen meer hoef af te dekken of op te ruimen. Brandblussers-voor-het-geval-dat zijn ook meer nodig. alles zit ontbrandingsvrij in de stofzuiger van Festool. Nog even na schuren met fijnere gradaties en het werk is klaar voor de eerste grondverflaag.

Sikkens Rubbol Primer Extra
Om de glans van de uiteindelijke afwerking laag zo hoog mogelijk te waarborgen heeft Sikkens deze nieuwe grondverf ontwikkeld.

Deze thixotrope grondverf heeft heel nieuwe verwerking eigenschappen en waarom omdat dat weer een verhaal apart is beschrijf ik de volgende keer.

En hoe cool is nu Festool? Nou, behoorlijk vet cool.

Over Bas Burema

Bas Burema (1957) is al veertig jaar schilder. Precies dit jaar heeft hij 25 jaar zijn eigen bedrijf. Burema is bewust OZP'er: Ondernemer-Zonder-Problemen. Hij volgde Mavo, Havo en Pedagogische Academie en haalde zijn schilderspapieren tussen de bedrijven door. Bas Burema schrijft in zijn blog over zaken waar de schilder van dag tot dag mee te maken heeft.

Bekijk alle berichten van Bas Burema

2 reacties op “Hoe cool is Festool?

  1. Idsko de Vries schreef:

    Inderdaad Bas, de rotex 125 is een beest van een machine.
    Aanschaf is pittig, maar het is het geld dubbel en dwars waard.

  2. Jos Broekx schreef:

    Ik ben blij dat je tevreden bent Bas. Wij als Festool dealer waren al overtuigd van deze machine. (combinatie).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.